Strømprisene faller

Kraftleverandøren Gudbrandsdal Energi dumper prisene på strøm, og konkurrentene ventes å følge etter. Advarslene om kraftkrise og skyhøye priser har bleknet.

NTB

Fra 15. desember senker Gudbrandsdal Energi prisen på standard variabel pris til sine kraftkunder med rundt 15 øre, skriver EuroPower.com.

Direktør Erik Winther i Gudbrandsdal Energi sier til næringslivetsnettstedet E24 at selskapet har tjent nok hittil i år og at prisfallet er en julepresang til kundene.

Europower er et nyhets— og analysebyrå for kraftbransjen, og selskapet mener startskuddet er gått for en aldri så liten prisfest der strømkundene kan se fram til betydelige prisreduksjoner.

Gudbrandsdal Energis variable lavprisprodukt reduseres med 14,88 øre til 44,8 øre/kWh. Det tilsvarer en prisreduksjon på 25,9 prosent, ifølge EuroPower.com.

Hafslund dyrest

Hafslund, en av de største leverandørene i Norge, svarte raskt på utfordringen fra Gudbrandsdal Energi. Spotprisen til Hafslund Strøm, som løpende gjenspeiler tilbud og etterspørsel, settes 18. desember ned med 7,7 øre til 51,70 ør per kilowatt time.

Men fram til kuttet senere i måneden, er Hafslund Direkte fortsatt den dyreste landsdekkende strømleverandøren på variabel strømpris, den kontraktsform nordmenn flest har, skriver dn.no.

Sammenliknet med samme uke i fjor, er råvareprisen på strøm bare så vidt høyere. Men denne sammenstillingen halter litt, ettersom uke 48 i fjor var årets dyreste, mens uke 48 i år er den tredje billigste så langt.

Så til tross for de siste bevegelsene i strømprisene, blir 2006 tidenes dyreste strømår i Norge.

Spot og variabel

Mandag var spotprisen på kraftbørsen NordPool på 28,14 øre/kWh, og kraftkrisen er i det minste avblåst for denne gang.

Leveransene er styrket ved at svensk atomkraft igjen er tilgjengelig på det nordiske kraftnettet, samtidig som den milde vinteren senker gjennomsnittsforbruket. All oppmerksomheten rundt prisene i september avfødte også mer energisparing.

Men mange leverandører kjøper strøm for levering flere måneder fram i tid, og den prisen de betaler, er basert på forventninger om hvordan vær og klima utvikler seg.

Normalt er januar og februar de kaldeste vintermånedene, og prisene lenger ut på vinteren vil derfor ligge godt over det som er børspris nå i begynnelsen av desember.