Få brydde seg om kirkevalget

Det var langt mellom velgerne. Bare 328 velgere stemte ved menighetsrådsvalgene i Fyllingsdalen og Skjold menigheter i Bergen i går.

  • Rune Valderhaug
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 21 år gammel

Fyllingsdalen og Skjold er to av 102 norske statskirkemenigheter som har deltatt i et prøveprosjekt i går. For aller første gang hadde man anledning til å velge nytt menighetsråd parallelt med stortingsvalget. I Bjørgvin bispedømme var også seks kirkesokn i Førde og Aurland med i prøveordningen.

Tredobling

Det er imidlertid synd å si at det var kø i kirkens valglokaler i Skjold kirke og på Lynghaug og Ortun skoler i Fyllingsdalen på valgdagen.

163 velgere lot seg friste av menigheten i Fyllingsdalen. Dette er vel to prosent av de 7000 stemmeberettigede. Likevel er det nesten en dobling i forhold til menighetsrådsvalget for fire år siden, da bare 80 avga sine stemmer. På Skjold stemte 165 personer. Dermed økte oppslutningen med ca. 65 prosent i forhold til det forrige valget i 1997.

Greitt å stemme

Helge Morten og Janet Bruvik var to av dem som stemte på menighetsråd i Fyllingsdalen. De visste knapt om at det også var kirkevalg da de ankom Lynghaug skole for å stemme ved 19-tiden mandag kveld. Likevel lot de seg friste inn i kirkens valglokale etter å ha gjort sin borgerplikt ved stortingsvalget, selv om de sjelden er å se i kirken.

— Vi bor like ved Fyllingsdalen kirke og giftet oss der i mai. Selv om vi ikke har peiling på dem vi stemmer på, synes vi det er greitt å bruke stemmeretten vår også i Kirken. Dessuten er jo Kirken en viktig del av samfunnet, sier de.

Fornøyd

Lederen av valgstyret i Fyllingsdalen, Sissel Grønlund er fornøyd med oppslutningen.

— Dette har vært et riktig eksperiment. Selv om mange har vært undrende til at også Kirken har sitt valg nesten vegg i vegg med stortingsvalget, ser vi at flere enn vanlig har stemt på nytt ved menighetsråd. Det er vi fornøyd med, sier Grønlund.

STEMTE VED KIREVALG: Helge Morten og Janet Bruvik dumpet nesten tilfeldig innom menighetsrådsvalget etter å ha gjort sin borgerplikt på Lynghug skole mandag kveld.
Publisert: