Vil etterforske om drapet på serieovergriper var bestilt

55-åringen som er siktet for å ha drept en medinnsatt godtar fengsling, men nekter å si noe.

Publisert: Publisert:

DEN DREPTES FORSVARER: Advokat John Arild Aasen ber politiet etterforske om hans klient ble drept på bestilling. Foto: Ingar Storfjell

Frode Sætran

Den drapsdømte 55-åringen som er siktet for å ha tatt livet av en 58-åring i Ringerike fengsel lørdag, nektet å forklare seg da han ble fremstilt for Ringerike tingrett med begjæring om varetektsfengsling, skriver Aftenposten.

Saken gikk for lukkede dører. Advokat Tore Ihlebæk sier at hans klient samtykket i fire uker varetektsfengsling. Etter drapet ble 55-åringen overført fra Ringerike fengsel til Drammen fengsel.

FORSVARER DRAPSSIKTEDE: Advokat Tore Ihlebæk bekrefter at hans drapssiktede klient nekter å forklare seg. Foto: Frode Sætran

Må etterforske mulig bestillingsdrap

To dager før 58-åringen ble drept skal han selv ha bedt om å bli overført til Ila fengsel. Det sier advokat John Arild Aasen, som i mange år har vært den dreptes forsvarer og som besøkte ham dagen før drapet.

– Vi hadde en god samtale, han virket opplagt og klar for å forberede seg til straffesaken som skulle begynne til våren, sier Aasen.

Han mener også at politiet bør etterforske om 58-åringen ble drept på bestilling.

– Jeg mener det er nødvendig at politiet etterforsker muligheten for at han ble tatt av dage etter en bestilling fra andre. Det er veldig mange fornærmede etter ham, både fra nye og eldre forhold, sier Aasen.

I 2010 samarbeidet den drepte 58-åringen med påtalemyndigheten, og var blant deres aller beste kort under den såkalte Plastic Fantastic-saken, der 16 personer var tiltalt.

Les også

Etterforsker drap i fengsel

SKAL UNDERSØKES: Politiadvokat Per Thomas Omholt sier at det er naturlig å undersøke om drapet var bestilt av noen andre. Foto: Frode Sætran

Motiv er sentralt

Politiadvokat Per Thomas Omholt er temmelig sikker på at han har riktig gjerningsmann.

– Når siktede ikke vil forklare seg må vi konsentrere oss om den øvrige delen av etterforskningen, sier han.

Omholt bekrefter at det er naturlig å etterforske muligheten for at drapshandlingen kan ha vært bestilt av noen andre.

55-åringens forsvarer, advokat Tore Ihlebæk ser ikke noe som kan tyde på bestillingsdrap.

– Jeg oppfatter dette som en generell mulighet, basert på avdødes forhistorie. Det er ingen ting i sakens dokumenter som tyder på noe bestillingsdrap, sier han.

DREPT: En 58 år gammel serieovergriper ble lørdag drept i Ringerike fengsel. Foto: Audun Braastad / Scanpix

Var redd for å bli drept

Den drepte 58-åringen hadde lenge uttrykt frykt for at noe kunne skje med ham i fengselet.

Under et fengslingsmøte 10. november kom det frem at han satt på sikkerhetsavdelingen på Ringerike fengsel fordi han hadde blitt truet av andre innsatte. Det var fengselsledelsen som flyttet ham dit av hensyn til hans egen sikkerhet.

58-åringen sa at han var redd for å bli slått i hjel.

I fjor var det 27 registrerte tilfeller av vold mellom innsatte i Ringerike fengsel.

– Jeg sitter dessverre ikke med noen analyse av årsakene til disse handlingene, sier Erling Fæste ved Kriminalomsorgen region Sør.

Til sammenligning ble det rapportert om 105 hendelser der fengselets ansatte rapporterte om uønskede hendelser rettet mot dem selv.

HENLEGGES: Politiadvokat Cecilie Gulnes avslutter sin omfattende etterforskning og henlegger saken etter at 58-åringen ble drept. Foto: Dan P. Neegaard

Henlegger saken

Politiadvokat Cecilie Gulnes har vært etterforskningsleder på saken mot den drepte 58-åringen i et par år, og leverte tirsdag sin innstilling til statsadvokatene. Men nå blir det ingen tiltale. Saken blir henlagt.

– Jeg er likevel opptatt av at saken blir avsluttet på en ryddig måte. Det er mange fornærmede som må ivaretas, sier hun.

Etterforskningen endte opp med 39 fornærmede, der flere av de fornærmede skal ha blitt utsatt for flere overgrep. Den yngste av dem var 12 år på gjerningstidspunktet. I tillegg har det kommet frem flere forhold som er foreldet eller henlagt av andre årsaker.

Flere av disse ukjente forholdene kom frem etter at Aftenposten identifiserte serieovergriperen.

I og med at det ikke blir noen straffesak, vil det heller ikke bli reist krav om erstatning eller oppreisning på vegne av de tiltalte. Men mange av dem vil ha mulighet til å få voldsoffererstatning.

Les også

Drapssiktet fange kan bli ført tilbake til Ringerike fengsel

Advarte om artikler

Aasen har gjentatte ganger uttrykt bekymring for den drepte 58-åringens sikkerhet. Under et fengslingsmøte 18. august, sa Aasen at forholdene i fengselet hadde blitt mye vanskeligere for ham etter at Aftenposten hadde identifisert ham ved navn.

– Jeg måtte varsle ham når det skulle komme artikler på trykk i Aftenposten. Han sørget for å fjerne Aftenposten om morgenen når det var noe på trykk om ham. På den måten unngikk han at andre kunne lese i avisen om hvem han egentlig var. De innsatte har jo ikke tilgang til internett, sier Aasen.

Når den drepte 58-åringen ble spurt hva han satt for, hadde han en historie klar. Aasen sier at han fortalte sine medfanger at han var siktet for økonomisk kriminalitet, for å ha hatt befatning med falske euro.

– Men da en av hans medinnsatte ble løslatt og googlet navnet hans, fant han ut hva det egentlig dreide seg om. Mannen ringte deretter til vennene sine fengselet, sier Aasen.

Publisert: