Solberg: - Asylbarna er vanskelig fordi de vekker så sterke følelser

Samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene fungerer utmerket, bortsett fra på ett område: asylpolitikken, sier statsminister Erna Solberg (H).

Publisert Publisert

STOR INTERESSE: Erna Solberg ble omsvermet av en rekke pressefolk i Vandrehallen onsdag. Foto: Vidar Ruud

  • NTB

Solberg mener grunnen til at det er så til de grader vanskelig for Høyre og Fremskrittspartiet og bli enige med støttepartiene om en asylpolitikk, er at det knytter seg så sterke følelser til asylområdet. Og spesielt vekkes følelsene i asylsaker som omfatter barn, mener hun.

— Jeg synes samarbeidet med Kristelig Folkeparti og Venstre har gått seg til bra, men vi har én vanskelig sak. Og dette er en sak som vekker sterke følelser. Alle saker som omfatter barn, vekker sterke følelser, sa statsministeren da hun snakket med pressen etter spørretimen i Stortinget onsdag.

Lar seg ikke presse

Solberg sitter nå i vanskelige forhandlinger med nettopp KrF og Venstre for å finne en vei ut av uføret regjeringen har kommet opp i i den betente asylbarnsaken.

— Jeg kommenterer ikke innholdet i forhandlingene, sa hun gjentatte ganger.

Til NTB sier Solberg at partene fortsetter å forhandle «så lenge som det må til for å få til en god avtale».

— Jeg kommer ikke til å la meg presse av frister, sa Solberg.

Ville ikke si noe

Heller ikke i spørretimen ville Solberg svare på spørsmål om asylbarnas skjebne.

— Mener statsministeren at det er anstendig å erkjenne at det er gjort feil, og vil regjeringen gjøre sitt for å rette opp feilen, spurte Abid Raja (V).

Les også

Ikke i mål med asylbarnavtale

Det ønsket ikke Solberg å svare på, men viste til samtalene som pågår mellom regjeringen og samarbeidspartiene.Striden om asylbarna er blitt en verkebyll mellom de fire partiene. Fylkesledere i både Venstre og KrF mener samarbeidsavtalen med regjeringspartiene må brytes dersom ikke partiene får gjennomslag for kravet om at tvangsutsendte asylbarn skal få sakene sine behandlet på nytt.

Skylder på de rødgrønne

Under spørretimen påpekte Audun Lysbakken (SV) at statsministeren hadde uttalt seg uriktig til Stortinget i januar, da hun hevdet at barnefamilier ikke var blitt sendt til internflukt i Afghanistan. Han viste til at en familie ble sendt tilbake 15. november i fjor.

Lysbakken påpekte også at flere tvangsutsendelser har skjedd i strid med FNs anbefalinger.

— Dette betyr at returavtalen med Afghanistan settes under press, framholdt SV-lederen.

Solberg erkjente at svaret hun ga i januar var «omtrentlig» og unøyaktig, men påpekte at det var den rødgrønne regjeringen som opphevet forbudet mot utsendelse til Afghanistan.

— Det ble åpnet for retur av barn til Afghanistan i 2013, med dette ble ikke gjennomført før i 2014. Vi forholder oss til UNEs praksis, sier statsministeren.

Publisert