Regjeringen vil ha giverlandskonferanse for Syria

Den norske regjeringen tilbyr FN å holde en giverlandskonferanse for å finansiere det humanitære arbeidet for syriske flyktninger.

HAR INNKALT TIL PRESSEKONFERANSE: Ifølge VG vil regjeringens varslede initiativ overfor FN i Syrkia-krisen være at de innkaller til en internasjonal konferanse for å hjelpe FN med å finansiere det humanitære arbeidet i Syria og nabolandene.

NTB

– Vi må øke innsatsen i Syria og i nabolandene. Siv Jensen og jeg er enige om at Norge skal ta et initiativ overfor FN. Jeg har skrevet et brev til FNs generalsekretær med tilbud om at Norge kan være vertskap for en giverlandskonferanse, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse hun holdt onsdag kveld sammen med finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Jensen la til at regjeringen vil øke budsjettet til humanitært arbeid med 1 milliard kroner.

– Dette er en kritisk situasjon. Norge bidrar mest i Europa per innbygger, men vi må få med flere land til å gi mer. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger må de stoppe matutleveringen til flyktninger i Jordan på grunn av pengemangel. Mat, medisiner, rent vann og husly trengs raskt, sa hun.

Statsministeren har kalt det den største flyktningkrisen i vår tid.

– Norge og andre land har gjort mye for å møte denne krisen. Situasjonen krever at mange land stiller opp. Det handler bare ikke om å diskutere Norges bidrag, men mobilisere til en bred internasjonal dugnad, sa statsminister Erna Solberg.