Er hjemmet ditt brannsikkert?

Se sjekklisten.

15 TRINN TIL BRANNSIKRING: Prosjektet «Brannsikkert hjem» skal lære nybakte familier om brannsikkerhet. Helsesøstre deler ut brosjyren til nybakte foreldre.
  • Babyverden.no
  • Maren Eriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Foreldre får informasjon om bekkenbunnstrening, sikring i hjemmet, kostholds- og tilknytningsveiledning, men brannsikkerhet mangler, sier brannmester Tone Sutterø i forebyggende avdeling ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Sutterø er initiativtager til prosjektet «Brannsikkert hjem» som skal lære nybakte familier om brannsikkerhet. Helsesøstre deler ut brosjyren til de fleste nybakte foreldre i trondheimsområdet.

TRYGG I ARMENE PÅ BJØRNIS: Med kampanjen «Brannsikkert hjem» ønsker brannmester Tone Sutterø og kollegene å senke antallet husbranner gjennom holdningsskapende arbeid. Maskoten Bjørnis er med.

Hun håper brannvesen andre steder i landet vil la seg inspirere til å gjøre det samme.— Det er flott at helsestasjonen setter fokus på brannsikkerhet. Det blir spennende å høre evalueringen av prosjektet, så kan vi vurdere om dette burde spres til resten av landet, sier Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder for landsgruppen av helsesøstre NSF.

Her er deres 15 trinn til brannsikring av hjemmet:

**1. Sørg for å ha nok røykvarslere (som virker)!

Tidligere var det påbudt med én røykvarsler i hvert hjem. Fra 01.01.16 ble det påbudt med én røykvarsler i hver etasje.**

Les også

Nå gjelder de nye reglene for røykvarslere

Du trenger imidlertid ikke å holde deg til det minste tillate antallet. Røykvarsler eller røykdetektor skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Det er en klar fordel at røykvarslerne er seriekoblet.

HA NOK: Røykvarsler eller røykdetektor skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom.

Normal levetid for en røykvarsler er 8-10 år, og bør byttes etter den tid. Husk å bytte batteri i røykvarsleren én gang i året (gjerne på røykvarslerens dag 01.12.).

2. Har dere nok slukkeutstyr (og virker det)? Det er påbudt å ha brannslange eller brannslukkingsapparat lett tilgjengelig. Dere kan gjerne ha ett i hver etasje her også, gjerne inkludert ett på

PÅBUDT: Det er påbudt å ha brannslange eller brannslukkingsapparat lett tilgjengelig.

foreldresoverommet og ett på kjøkken/stue.

Skum— og pulverapparater bør sjekkes jevnlig. De skal kontrolleres av fagperson hvert femte år, med utvidet kontroll hvert tiende år.

Plasser gjerne slukkeutstyr hvor ivrige barnefingre ikke kommer til, så slipper du at det løses ut uønsket.

Les også

Disse deodorantene bør du styre unna

Syv av ti svettedrepere inneholder problematiske kjemikalier, viser test.
3. Installer komfyrvakt om du ikke allerede har det På alle nye platetopper er det innebygd en komfyrvakt som kutter strømmen ved overoppheting. Det er også mulig å montere på eldre platetopper og komfyrer. En gryte med flasker kan for eksempel tørrkoke på komfyren, men da slår platene seg av før det tar fyr.

4. Aldri gå hjemmefra med elektriske artikler på Det er kanskje her det syndes mest. Har du gått fra en tørketrommel på, eller en mobil til lading? Det bør du ikke. Skulle det bli overoppheting eller en kortslutning, er brannfaren stor, og du er ikke hjemme til å oppdage det.

Det blir mye klesvask med små barn i hus, men fall ikke for fristelsen og la tørketrommelen gå mens dere er borte. Husk også å tømme lofilteret.

Les også

Sjekk bildet! Ja, navlestrengen staver LOVE

5. Unngå å bruke elektriske artikler når dere sover Den samme regelen som over gjelder når dere er hjemme, men sover. Når du sover har du ikke oppsyn med de elektriske artiklene, og det tar

SYNDES MYE MOT: Har du gått fra en tørketrommel på, eller en mobil til lading? Det bør du ikke.

lengre tid før du merker en eventuell brann.

6. Ikke legg babycallen i barnets seng, og ikke la den lade om natten Babycallen bør gå på batteri, ikke strøm, om natten – av samme årsak som nevnt over. Unngå også å legge barnets del i sengen. Studier har vist at bare det at babycallen faller i gulvet, kan føre til en kortslutning. Skulle det ta fyr i babycallen er det ikke bra om den er i barnets seng. Er den i tillegg under dynen, kan det bli en ulmebrann.

7. Tenk brannsikkert når du velger møbler og pynt på barnerommet

Mange bruker syntetiske materialer i stoffer på barnerommet, og disse er ofte lett antennelige. Vi har dessuten mer ting på barnerommene nå enn tidligere, slik at det kan være flere hindringer om barnet må hentes raskt ut ved brann.

Pass også på det elektriske på barnets rom – babycall, elektriske leker, ovner som ikke bør tildekkes og lignende.

8. Sjekk at dere har minst to uavhengige rømningsveier (som er uhindret) I tilfelle brann – hvordan kommer dere dere ut? Har dere det som trengs for å komme trygt ut, for eksempel brannstige? Sjekk at det ikke står ting i veien som kan forsinke dere i tilfelle brann.

9. Ha brannøvelser hjemme Det er lett å bli stresset hvis røykvarsleren plutselig skulle pipe, gjerne nattetid. Du er bedre rustet om du har øvd på forhånd. Bedrifter, barnehager og skoler har jevnlig brannøvelser. Det bør dere også ha hjemme.

Én eller to ganger i året bør dere løse ut røykvarsleren slik at barnet kan høre den og vite hva lyden betyr. Og så skal dere komme dere ut. Sjekk de ulike rømningsveiene, og planlegg hvordan alle i familien skal komme seg i trygghet ved brann.

Les også

Slik fikk babyen din plass inne i magen

10. Ikke fyr i ovn/peis om natten

Noen fyrer i peis eller ovn om natten for at det skal være en god lunk i huset neste morgen. Men en slik ulmebrann kan fort utvikle seg til pipebrann. Fyr kun når du er hjemme og våken.

FARE FOR ULMEBRANN: Ikke fyr i ovn/peis om natten. Fyr kun når du er hjemme og våken.

12. Sjekk at det elektriske anlegget i huset er i orden Brann starter ofte i det elektriske anlegget. Er det en stund siden sist dere sjekket, eller du har mistanke om at noe kan være galt, bør du få kyndig personale til å se over det. 13. Ta en runde i huset før du legger deg Har du husket å skru av alt elektrisk utstyr? Har barnet kommet borti noe og klart å skru det på? Kan en kosebamse være gjemt bak ovnen? Er det noe som dekker rømningsveiene? En slik rutinemessig sjekkerunde er lur å ha.

14. Gjem bort og/eller sikre ledninger og elektrisk utstyr barnet ikke skal nå Løse ledninger og elektriske artikler kan være som magneter for barn, og bør sikres. Barn kan komme til å gnage hull på ledninger, eller skru på elektriske artikler uten at du merker det. Gjør det du kan utilgjengelig for barnet, og sikre det andre beste mulig.

15. Vit hva dere skal gjøre om det skulle begynne å brenne Begynner det å brenne skal du gjøre følgende:

  • Redd mennesker og dyr
  • Varsle brannvesenet (ring 110)
  • Slukk brannen

Ved mindre branntilløp kan du prøve å slukke selv, men du skal likevel alltid ringe brannvesenet. Om mulig, lukk døren til rommet det brenner i.

Ikke bli stemplet som reiseamatør.

Les også

- Aldri, aldri ha med rumpetaske

Det er fort gjort å prøve å berge det en kan, men i et brennende hus kan en puste inn giftig røyk og besvime. Pass også på at barnet ikke går inn i huset etter å ha blitt evakuert, det er fort gjort at det ønsker å redde for eksempel kosebamser eller husdyr.

Alle bør møte ved avtalt oppmøteplass så dere har oversikt over familien.

Les mer fra familie og oppvekst:

Les også

Hvilke hensyn skal foreldre ta rundt barnebursdag? Og hva gjør man med urokråkene?

Les også

Dette er ADHD, og dette er mytene

Les også

Elever gis forbud mot limousin, helikopter og kjoleskift

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Publisert: