Facebook beordres til å stanse sporing av nettbrukere

En belgisk domstol har gitt Facebook en frist på 48 timer til å stanse sporing av internettbrukere som ikke har konto på det sosiale nettstedet.

MÅ SLUTTE: Informasjonskapsler lar Facebook spore brukeren når vedkommende besøker andre Facebook-sider, eller sider som de kan like eller dele via en Facebook-lenke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dersom Facebook ikke etterkommer kravet innen onsdag, kan selskapet bli bøtelagt med opp til 250.000 euro dagen, tilsvarende drøyt 2,3 millioner kroner.

Kjennelsen fra Brussel kommer etter at Belgias datatilsyn i juni anklaget Facebook for å vilkårlig spore internettbrukere når de besøker nettsidene, selv om de ikke er medlemmer.

Dersom ikke-medlemmer trykker «liker» eller deler en Facebook-side, kan de også bli sporet, ifølge domstolen.

— I dag beordret dommeren det sosiale nettverket Facebook til å stanse sporingen og registreringen av internettbruken til folk som surfer på nettet i Belgia, innen 48 timer etter denne uttalelsen, heter det fra domstolen mandag ettermiddag.

Par krever 40 millioner:

Les også

Går til søksmål mot Apple og ny Ios-funksjon

Spesielle informasjonskapsler

I kjennelsen heter det at Facebook bruker spesielle informasjonskapsler som innhentes når en bruker besøker Facebooks sider, selv om de ikke er logget inn.

Informasjonskapslene lar dermed selskapet spore brukeren når vedkommende besøker andre Facebook-sider, eller sider som de kan like eller dele via en Facebook-lenke.

— Vi kommer til å anke denne beslutningen og jobber for å minske enhver forstyrrelse i folks tilgang til Facebook i Belgia, svarer nettgiganten.

Usikker på hva det vil bety for Norge

Fagdirektør i Datatilsynet Atle Årnes, mener det er en interessant sak somdet Belgiske Datatilsynet har bragt til retten, og somman er spente påutfallet av.

— Jeg kan ikke svare på om dette vil få følger for oss i Norge og andre land nå, først må vi se hva saken bringer, sier Årnes i en kommentar til oss.

Publisert: