Avviser at Breivik hadde hjelpere

Avviser medhjelpere.

Publisert Publisert

POLITIETTERFORSKEREN VITNET: Hovedetterforsker Kenneth Wilberg (t. h.) i samtale med statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh. Foto: SCANPIX

Politiets etterforskere fokuserte tidlig på Knights Templar, organisjasjonen som Breivik hevdet at han var en del av. Knights Templar skal ifølge terrormanifestet ha blitt stiftet i London i 2002.

— Det var viktig for å avklare om det fantes medhjelpere. Vi ønsket å finne ut om det var en organisasjon som eksisterte eller ikke. Konklusjonen er at politiet ikke har funnet holdepunkter for at Knights Templar eksisterer i den formen som tiltalte har beskrevet, sier hovedetterforker Kenneth Wilberg.

60.000 sider

Sammen med flere andre kolleger forklarte han i dag om det svært omfattende etterforskningsarbeidet som er gjennomført i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli. I perioden like etter angrepene deltok hele 300 politifolk i arbeidet.

  • Etterforskningsmaterialet utgjør 60 000 sider.
  • Det er gjennomført 1127 vitneavhør.
  • Politiet har mottatt 1640 tips.
    Det omfattende arbeidet har ikke gitt noen holdepunkter på at at Breivik har fått hjelp av andre under planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepene.

— Vi har ikke identifisert fysiske eller psykiske medhjelpere, sier Wilberg.

Breiviks liv

Politietterforkerne har kartlagt Breivik sitt liv fra fødselen til 22. juli 2011. De har gått svært grundig til verks. Alle opplysninger, som for eksempel kommer fram gjennom dagboken i terrormanifestet, er dobbeltsjekket mot gps-logger, telefontrafikk, overvåkingskamera og tilsvarende.

Politioverbetjent Alf Bernt Nissen brukte 11. juli som eksempel. Denne dagen beskriver Breivik hvordan han prøvde å reservere en bil på Avis, men manglet dekning på kredittkortet sitt. Han forteller videre hvordan han overførte penger og handlet inn gourmetmat.

Opplysningene politiet har hentet inn viser at Breivik denne dagen ringer til Avis, at han logger inn på e-postkontoen sin, at han kjører fra gården til Rena (bruker gps) og handler den maten han har beskrevet. Overvåkingskamera viser at han tar ut penger, og gjør et innskudd.

— Vi har sammenholdt informasjonen dag for dag og minutt for minutt. Målet har vært å se om det har vært mulig for en person å gjøre dette, eller om det er dårlig samsvar mellom noen av punktene. Dette er også sjekket opp mot tips vi har fått inn, sier Wilberg.

Umulig å være sikker

Også han trakk fram mangelen på medhjelpere, men understreket samtidig at det er umulig å være 100 prosent sikker.

— Vi har dokumentert store deler av Breivik sitt liv, og ikke identifisert noen medvirkere. Det er umulig å bevise at noe ikke finnes, men vi har lett veldig mye og veldig langt, sier han.

Publisert