Hackere har stjålet hundrevis av e-poster fra klimaforskere

Klimaskeptikere mener e-postene viser at forskerne overdriver klimaproblemene.

SCANPIX

  • Aftenposten.no
  • Mari Torsdotter Hauge
  • Espen A. Eik

— Dette er ikke en smoking gun, det er en soppsky, sier Patrick J. Michaels til New York Times.

Michaels har lenge vært kritisk til bevis om menneskeskapte klimaendringer. Han er blant dem som blir kritisert i flere av de stjålne epostene som nå spres på Internett.

En mengde eposter stjålet fra serveren til et britisk universitet går nå verden rundt blant klimaskeptikere. Skeptikerne mener at epostene - sendt fra og til flere fremtredende amerikanske og britiske forskere - viser hvordan forskere bevisst overdriver menneskers innflytelse på klimaendringer, og holder tilbake informasjon som ikke passer inn i deres teorier.

Vanskelig å si om alle e-postene er ekte

  • Vi er klar over at informasjon fra en server brukt til forskningsinformasjon på et område av universitetet har blitt gjort tilgjengelig på offentlige nettsider, sier en talsmann for University of East Anglias klimaforskningsenhet (CRU) til BBC .

Det skal dreie seg om store mengder eposter.

— Fordi volumet av informasjon er så stort, kan vi ikke på det nåværende tidspunktet bekrefte om alt materialet er ekte, sier talsmannen.

Talsmannen sier at de som står bak har fått tak i informasjonen og publisert den uten tillatelse, og avdelingen har nå tatt serveren ut av drift.

— Vi har satt i gang en grundig intern granskning, og også politiet er involvert i saken, sier talsmannen.

Les også

Drastisk plan B

Forskerne viktige i FNs klimapanel

Ifølge BBC var forskerne ved CRU, som er en av verdens ledende forskningsinstitusjoner på naturlige og menneskeskapte klimaforandringer, involvert i FNs klimaarbeid.

Forskerne var sentrale i utarbeidingen av FNs klimapanels (IPCC) fjerde vurderingsrapport, som ses på som et av de ledende dokumentene for å vurdere klimatruslene verden står overfor.

Datasikkerhetsekspert Graham Cluley sier til BBC at det er sannsynlig at FNs klimamøte i København i desember kan ha gjort at universitets profil ble fremhevet og gjort til et mulig mål for hackere.

— Det er sterke meninger på begge sider i klimadebatten, og på begge sider finnes det krefter som vil ødelegge for den andre siden, sier Cluley, som er seniorkonsulent for selskapet Sophos.

Universiteter er sårbare for dataangrep fordi så mange mennesker trenger tilgang til institusjonenes IT-systemer.

- Forskere er bare mennesker

Flere av forskerne som har blitt navngitt i e-postene tar ikke avsløringene så tungt.

De sier at e-postene kun viser at også forskere er mennesker, og mener ikke at klimaforskernes troverdighet er trukket i tvil.

— Vitenskapen går ikke videre fordi vi alle er snille med hverandre. Newton var kanskje en drittsekk, men hans teori om tyngdekraften gjelder fortsatt, sier Gavin A. Schmidt, en klimaforsker ved NASA hvis e-postkorrespondanse med kolleger om flere klima-studier har blitt hacket og spredt på nettet.

160 gb og et anonymt notat

Filene som er stjålet utgjør totalt 160 megabyte med data, og enkelte av de stjålne e-postene er hele 13 år gamle, skriver The Guardian.

Filene ble i første rekke lastet opp til en russisk server og så lekket på bloggen Air Vent, før de ble spredt over Internett, sammen med et anonymt notat.

«Vi føler at klimaforskningen i dagens situasjon er for viktig til å bli holdt skjult. Vi bringer herved et tilfeldig utvalg av korrespondanse, kode og dokumenter. Forhåpentlig gir det noe innsikt i forskningen og menneskene bak den.» står det å lese i notatet.