Brente israelsk flagg

Det israelske flagget ble brent mens Siv Jensen talte. Politiet brukte tåregass.

Publisert:
NTB

Det ble dramatiske scener i Oslo sentrum torsdag kveld. Store politistyrker barket sammen med antiisraelske demonstranter etter den proisraelske støttemarkeringen foran Stortinget.

Politiet måtte ty til tåregass da de flere hundre motdemonstrantene skulle flyttes fra ringen de hadde dannet rundt Eidsvolls plass.

Norske Ahed i Gaza: — Vi var livredde

Demonstrantene svarte med å fyre av nyttårsraketter mot politiet. Det ble også avfyrt raketter inn på plassen foran Stortinget.

Brente israelske flagg

Tåregassen spredte demonstrantene, men det ble ikke rolig av den grunn. Både på Egertorget, i Rosenkrantz’ gate og andre steder i Oslo kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter. Tåregassen lå som et teppe over Oslo sentrum, mens demonstrantene fortsatte å bruke nyttårsraketter mot politiet.

Demonstrasjonen hadde gått forholdsvis rolig for seg i godt over en time før sammenstøtene tok til. Ved 17-tiden innledet Israel for fred og andre proisraelske organisasjoner sine støttemarkeringer foran Stortinget.

Sp-topp: - Forkastelig å støtte Israel

Mens Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sto på talerstolen foran Stortinget, ble det israelske flagget brent blant hissige motdemonstranter.

Jensen forsvarte Israel

  • La meg slå fast at krig er det verste som er, det vet også mange nordmenn som kan huske den gangen dette landet også var rammet av ufred, det å bli rammet i eget land slik Israel har gjort. Nå svarer landet med å bruke sin rett til å forsvare seg, sa Jensen.

— Det er brutalt, selvfølgelig er det det. Situasjonen i Midtøsten er brutal, slo hun fast. Under sin appell gikk også Jensen hardt ut mot mediedekningen av konflikten, så vel som Irans støtte til Hamas.

— Jeg forsvarer ikke overdreven militær bruk, men det jeg forsvarer er Israels rett til å forsvare seg som en suveren stat, sa Jensen.

Les også: Vosselege til Gaza

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen var til stede torsdag.

— Det er klart at Siv er nervøs, noe annet ville være helt unaturlig. Hun greide seg bra, sa Hagen.

Jensens appell ble møtt av jubelrop fra de proisraelske demonstrantene, og buing og piping fra de frammøtte motdemonstrantene.

Trakk seg fra fakkeltoget

Frp-formannen bestemte seg torsdag kveld for å ikke delta i fakkeltoget i Oslo sentrum.

Jensen hadde opprinnelig planlagt å delta i fakkeltoget, som arrangeres til støtte for krigens ofre i Midtøsten.

Se også: — Et helvete på jord - Etter en totalvurdering torsdag ettermiddag, har Siv valgt å ikke være med i toget klokken 19, sier Fremskrittspartiets generalsekretær Geir Mo til VG Nett.

Mo ville ikke kommentere om politiet har bedt Frp-formannen holde seg hjemme.

Nye sammenstøt

Politiet opplyser torsdag kveld at 27 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i Oslo. Utover kvelden fortsatte bråket flere steder i byen.

Politiet rapporterer at demonstrantene har vært utstyrt med kniver, slagvåpen, brannbomber og fyrverkeri.

— Det hører ikke hjemme i en verdig demonstrasjon. Jeg hadde ventet at demonstrantene hadde respekt for ofrene i denne konflikten i fokus og at de hadde opptrådt med en grad av verdighet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.


Les BTs leder: Israels høye spill

Kronikk: Tragedien i Gaza

Les også: Leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug, spør seg om BT og andre medier underslår informasjon som kan være til Israels fordel.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Ekspert svarer deg på bt.no.

Publisert:

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

svp://15936svp://15931svp://15933svp://15871svp://15930