Strengere fraværsregler kan ramme trafikkopplæring

Elever i videregående skole reagerer på at de får fravær når de tar kjøretimer i skoletiden.

VIL HA UNNTAK: Madeleine Østenstad (17) vil at det skal gis unntak fra fraværsreglene for kjøretimer. Bak: Trafikklærer Olav Prestegård.
  • Dag-henrik Fosse
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Nye regler for fravær i den videregående skolen innføres fra neste skoleår, skoleåret 2016/2017. Dette innebærer at elever som har mer enn ti prosent fravær i et fag ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget, skriver aftenbladet.no.

Fraværsgrensen skal gjelde for alle elever i videregående opplæring. Hensikten er å forhindre skulk, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Madeleine Østenstad (17) reagerer på at hun får fravær når hun tar kjøretimer i skoletiden. Hun er elev i tredje videregående ved St. Olav Videregående skole i Stavanger.

— Vi har diskutert dette på skolen, og er ikke fornøyd med de nye fraværsreglene som skal innføres, sier Madeleine Østenstad til Aftenbladet.no.

— Hva er dere misfornøyd med?

— Vi vil få fravær når vi tar kjøretimer i skoletiden, og hvis fraværet i et fag er mer enn 10 prosent, vil vi ikke får karakter i faget. Det er urettferdig, sier hun.

Les mer om fraværsreglene her.

- Har negativ effekt

— Det er ikke alle fag vi har ofte, som gymnastikk, og det skal ikke mye fravær til før vi passerer 10 prosent. Derfor har innstramminger i regelverket negativ effekt, sier Madeleine Østenstad.

— Hvorfor må dere ta kjøretimene i skoletiden?

— Det er da det er ledig tid hos kjøreskolen. Vi må jo ha kjøretimer for å ta lappen, sier hun.

17-åringen mener at reglene må endres slik at det også blir unntak for kjøretimer fra de nye fraværsreglene, slik at fravær for å ta kjøretimer går inn under unntaksbestemmelsene.

Trafikksikkerhet

Trafikklærer Olav Prestegård ved G. Haugsgjerd Trafikkskole der Madeleine Østestad er elev, er enig i at det er viktig å ta kjøretimene på dagtid. Det er da det er mest trafikk, sier han.

— Trafikkulykkene skal jo ned, og strengere fraværsregler og karakterer kan vel ikke bety mer enn liv i trafikken, sier han. Presegård påpeker at dette også er et trafikksikkerhetsspørsmål.

Trafikklæreren tror at foreldrene til elever i videregående skole som tar kjøretimer er enig i det.

Hos Utdanningsdirektoratet får Aftenbladet bekreftet at de nye fraværsreglene vil bli innført fra og med neste skoleår som starter i august 2016. Mer om sikkerhet i trafikken:

Publisert: