Snart får du mer plass på Iphonen din

Apple gjør liten endring som kan få stor betydning i Ios 9.

«App-tynning» som blir en del av Ios 9 skal sørge for at appene bruker minst mulig plass på den aktuelle enheten ved at den kun laster ned det den trenger, og ikke hele appen som tidligere.
  • Teknofil.no
  • Torstein Norum Bugge
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe en Iphone med lite lagringsplass.

Men når dusitter derog slukøret må innse at duikke har plass til den nye yndlingsappen din, vil du kanskje se annerledes på det.

I Ios 9 og watchOS som kommer til høsten, vil du imidlertid kunne få langt større spillerom rent plassmessig.

Apple vil nemlig fra og med denne Ios-versjonen splitte alle apper i individuelle versjoner for alle enheter. Såkalt App Thinning, eller «app-tynning».

Dette betyr at en Iphone 4S kun vil laste ned nøyaktig de bitene av en app den trenger, mens en Iphone 6 vil få en annen versjon.

Bitvis nedlastning

MER PLASS: Ios 9 skal gjøre det lettere for brukerne som sitter der med stusselige 8 GB eller 16 GB lagringsplass. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Før var alle appene nødt til å inneholdeprogramvare som optimaliserte dem mot alle Apples enheter. Dette vil kunne spare en del plass i enkelte tilfeller.

En annen endring i Ios 9 er atdu ikke nødvendigvis trenger laste å laste ned fullstendige apper, men heller bitfor bit,etterhvert som du tar i bruk nye funksjoner.

For eksempel kan det tenkes at Instagram først vil begynne å laste ned filtre i det du faktisk vil bruke dem, eller at Spotify Radio ikke vil lastes inn før du setter i gang musikken.

Automatisk nedlasting

Nedlastingen vil settes i gang automatisk og i bakgrunnen, og de nedlastede bitene vil dessuten kunne slettes uten at du vet om det hvis du trenger plassen. Dette løser nok neppe alle plassproblemene dine, men kan hjelpe deg som sitter der med 16 lusne GBpå Iphone-en din.

Hvor mye lagringsplass det nye app-tynnings-regimet i Ios 9 og watchOS faktisk vil frigjøre, gjenstår å se. Det kan også være greit å ha i bakhodet at fortløpende nedlastning av «appbiter» vil generere datatrafikk.

På Apples utviklerforum WWDC som nylig gikk av stabelen, ble det også kjent at Ios 9 vil kreve betydelig mindre ledig lagringsplass for innstallering enn dagens Ios 8. Nærmere 1.3 GB mot 4.6 GB i Ios 8. Sitter du og lurer på å kjøpe en Iphone?

Her er seks gode grunner til å ikke velge Iphone 6

Les også:

Tre  høydepunkter fra Apple-lanseringen

Publisert: