Fortsatt ikke enighet hos Riksmekleren

Rett før fristen i meklingen mellom NHO og LO og YS gikk ut, var det fortsatt ingen avklaring. Det er ikke kommet positive signaler om fremdriften.

Publisert Publisert

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund sitter i mekling hos riksmekleren med frist til midnatt. Ved 19-tiden lørdag kveld var det fremdeles ingen tegn til enighet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB

Midnatt natt til søndag gikk fristen for meklingen mellom NHO, LO og YS ut. Partene forhandler videre på overtid.

Partene er villige til å arbeide videre etter fristen, opplyste riksmekler Nils Dalseide en time før fristen.

Det er fredsplikt så lenge partene mekler, men kommer ikke partene til enighet til slutt, går det mot den største streiken i Norge på 18 år.

Bistand fra regjeringen

AFP-avtalen er en av de vanskeligste sakene og NRK meldte tidligere lørdag kveld at det er blitt sendt brev til regjeringen for å få bistand i AFP-floken, men ifølge TV 2 og VG er dette ennå ikke gjort og riksmekleren så heller ikke grunnlag for det.

– Alt som har med lovgiving, finansiering eller andre forhold å gjøre der staten er en aktør, vil det kunne være mulig eller behov for å ta kontakt. Men ennå er vi ikke der at det er grunnlag for slik kontakt, sa Dalseide.

VG melder at regjeringen uansett ikke vil være innstilt på å bidra med en økonomisk løsning på meklingen.

Les også

Derfor kan det bli storstreik natt til søndag

200.000 kan bli tatt ut

Forhandlinger om lønn, ny AFP-ordning, endringer i tjenestepensjonsordningen, samt krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag, er de mest krevende forhandlingstemaene i privat sektor.

Meklingen har pågått siden onsdag og ved midnatt går altså fristen ut. Fører den ikke fram, kan den første storstreiken på 18 år være et faktum.

Hele 35.000 medlemmer i LO og YS tas nemlig ut i streik fra søndag morgen klokken 6 hvis partene ikke blir enige. Særlig streikeuttaket i transportnæringen vil slå kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200.000 medlemmer kan havne i streik hvis streikeuttaket blir utvidet.

Buss og ferge

Kollektivtransporten vil bli rammet hardt av en streik. De fleste busslinjene blir innstilt i sin helhet blant annet i Oslo, og fergetrafikken rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger blir også berørt. Hos noen samband blir det full stopp, mens andre samband vil få et redusert tilbud.

Skulle det bli streik, vil det ramme MF Kongen, den eneste fergen som er i trafikk på søndager mellom Nesodden og Oslo. Dermed vil det på søndag ikke være mulig å ta Nesodd-båten.

Også industri, bergverk, El- og IT, heisfaget, bakerier, bryggerier, meierier, veterinærer, butikk- og kontorpersonale, frisørbransjen og sjokolade- og snacksbransjen vil bli berørt.

Les også

Forbereder bergensere på streik

AFP og pensjon

Hvor mange som tas ut i streik er også avhengig av hvilke deler av forhandlingene som partene eventuelt ikke blir enige om.

For eksempel har LO varslet at de vil ta ut nærmere 29.000 medlemmer i streik, hvorav 7.868 er omfattet av Industrioverenskomsten.

Det betyr at dersom det blir streik på kravene knyttet til reise, kost og losji, er det kun de sistnevnte som vil bli tatt ut i streik. Blir det derimot streik på AFP, lønn eller tjenestepensjon, vil alle 29.000 bli tatt ut. Lista over LO-bedrifter som tas ut i streik, er 49 sider lang.

Mye har tydet på at partene er på bølgelengde når det gjelder lønnskravene, men AFP og tjenestepensjon er et område hvor de har stått langt fra hverandre.

Publisert