Støre: – Giske må nå vise seg tilliten verdig

Nestleder Trond Giske har opptrådt kritikkverdig og må gjøre seg fortjent til partiets tillit, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Giske beklager egen oppførsel.

Publisert Publisert

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre har hatt møte på grunn av varsler om Giskes oppførsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk torsdag sterk kritikk for sin håndtering av varslene mot partiets nestleder, Trond Giske. Kommentator Kjetil B. Alstadheim sa til NRK at Støre «nærmest har abdisert som partileder», da han valgte ikke å kommentere saken på Dagsrevyen, men isteden lot Giske håndtere dem på egen hånd. Noen timer senere svarte Støre på kritikken:

– Det at jeg ikke er i Dagsrevyen er ingen abdikasjon. Jeg mener det var rimelig at Trond Giske fikk svare på de spørsmålene som ble stilt. Han har mye å svare for. Jeg har gitt ham klar kritikk i dag, sa Støre og poengterte at Giske har fått en kritikk som er uvanlig sterk.

Hasteinnkalte sentralstyret

På direkte spørsmål om Støre har tillit til nestlederen, svarte han:

– Vi er valgt av landsmøtet til Arbeiderpartiet, og jeg har tillit til at Trond Giske vet at han må vise landsmøtet at han er den tilliten verdig. Han har selv sagt at den tilliten er svekket, og det tror jeg han vet. Jeg må ha tillit til at han kan gjøre den jobben han er satt til å gjøre.

Støre understreket at det ikke er han som velger partiets nestledere.

Torsdag kveld er partiets sentralstyre hasteinnkalt for å bli orientert om saken.

– Det er ikke et møte, men jeg kommer til å orientere sentralstyret og fylkeslederne om situasjonen, og bruke tid til å forklare og svare på spørsmål. Det synes jeg er riktig på en dag som denne, sier Støre.

Ifølge Dagens Næringsliv blir møtet holdt som et telefonmøte med hele sentralstyret, samt alle fylkeslederne i Arbeiderpartiet.

– En opplevelse av seksuell trakassering

Støre har tidligere uttalt at Trond Giske ikke har oppført seg upassende. Torsdag kveld fortalte partilederen at med bakgrunn i nye varsler har inntrykket hans endret seg.

– Nå er det kommet nye saker. Det er saker innrapportert fra kvinner som har opplevd ubehagelig omgang av seksuell karakter. Det må vi ta på største alvor.

På direkte spørsmål om dette dreier seg om seksuell trakassering, svarte Støre:

– Ja, det er en opplevelse av det.

Pressemelding

Torsdag gikk Arbeiderpartiet til det skritt å sende ut en felles pressemelding fra lederen og nestlederen i et forsøk på å rydde opp. Det skjedde etter et møte mellom Giske, Støre og partisekretær Kjersti Stenseng samme dag.

I pressemeldingen med tittelen «vedrørende varsler mot nestleder Trond Giske» bekrefter hovedpersonen at han er «gjort kjent med» varsler om sin egen oppførsel.

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske.

– Jeg tror at de siste ukene og månedene har vært en enorm øyeåpner, også for meg. Når du får så konkrete tilbakemeldinger, så er det ikke noe annet å gjøre enn å legge seg flat, utdypet Giske i et direktesendt intervju på Dagsrevyen i NRK.

Støre slår fast at Giske har «opptrådt på en måte som er kritikkverdig».

– Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret, og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier partilederen.

– Kritikkverdig

Overfor NTB utdyper Støre kritikken av nestlederen:

– Dette får den konsekvensen at Trond Giske har fått en veldig klar kritikk. Han har vedgått at han har opptrådt på en måte som har vært belastende. Han har beklaget det og understreket det ansvaret han har for å bidra til en god partikultur.

Giske har vært statsråd i flere Ap-regjeringer og er i dag partiets finanspolitiske talsmann på Stortinget.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur, sier han.

Uvanlig, men nødvendig kritikk

På spørsmål om det har vært vurdert å frata Giske verv eller posisjoner i Ap, viser Støre til at partiledelsen er valgt av landsmøtet.

– Jeg har tillit til at han tar dette på alvor, og at han er seg bevisst det ansvaret han har fått av landsmøtet, som har valgt ham. Det er opp til ham å bevise i fortsettelsen at han er den tilliten verdig.

– Er hans posisjon i partiet svekket?

– Det vil ikke jeg kommentere. Men det er uvanlig at en nestleder får en slik kritikk fra partisekretær og partileder. Men det var nødvendig, og det har også Trond Giske tatt på alvor.

Nestlederen erkjenner overfor NRK  t en dagens situasjon svekker tilliten ham, men sier han vil gjøre alt han kan for å gjenreise tilliten.

– Bare tiden vil vise om jeg kan lykkes med det.

Mye uklart

Til tross for at uroen omkring Giske nå er blitt en offentlig sak, er lite bekreftet om hva som faktisk ligger i varslene.

– Hvor mange varsler har kommet inn?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Av hensyn til de som har varslet og den det varsles om, kommenterer vi ikke enkeltsaker, sier Støre.

– Hvor gamle er disse sakene?

– Det ønsker jeg heller ikke av naturlige grunner å kommentere. Men det er fra hans tid som aktiv i Ap.

– Hva er innholdet i disse sakene?

– Vi kan ikke gjengi innholdet i varsler som er gitt i fortrolighet. Sånn må det være, vi har ikke mandat til å gå til mediene med det. Hvis varslere skulle oppleve at det er en konsekvens, tror jeg det ville begrense varslere.

– Men folk har kommet direkte til deg med disse historiene?

– Blant annet.

Publisert