Grande: - Noen ganger oppleves det som en motbakke som ingen ende vil ta

Venstre-lederen lanserte gratis leirskole til alle elever og mer fleksibel skolestart som to av partiets vinnersaker frem mot valget.

Publisert Publisert

TALTE: Partileder Trine Skei Grande og Venstre sliter med dårlige meningsmålinger og lederdebatt i partiet. Fredag åpnet hun partiets landsmøte på Hell i Stjørdal kommune. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

  1. Leserne mener

Skole, klima og likestilling dominerte Trine Skei Grandes landsmøtetale fredag.

Selv om Venstre har vært preget av dårlige meningsmålinger og en debatt om hvem som skal lede partiet fremover, kunne man ikke merke det på applausen da Grande gikk på talerstolen.

Om noe var applausen enda mer frenetisk enn den pleier å være før slike landsmøtetaler.

– Krefter som ikke vil deg noe godt

– De siste årene har vi stått i mange tunge kamper. Noen ganger oppleves det som en motbakke som ingen ende vil ta. Å slåss for noe du vet er riktig, men som utløser sterke motkrefter som ikke vil deg noe godt, det krever mye av mennesker, sa Grande.

Hun tok selvkritikk på et punkt:

– En viktig del av Venstres sjel er blitt litt borte på veien, nemlig at Venstre skal være en kanal for å få løst de små og store sakene som folk opplever som frustrasjoner i hverdagen sin.

Grande gjentok at Venstre hadde stort gjennomslag i regjeringen.

– Det er veldig mye i norsk politikk som ville vært annerledes uten Venstre, sa Grande, og ramset opp:

  • Gratis eller billigere barnehage for barn fra lavinntektsfamilier
  • Elbilpolitikken
  • Femårig lærerutdanning
  • Rusreform
  • At oljefondet nå trekker seg ut av selskaper som kun driver med olje og gass, som ble lansert like før landsmøtet.
Les også

– Dette vil bli lagt merke til i hele verden

PÅ HELL: Venstre-leder Trine Skei Grande på landsmøtets første dag på Hell i Stjørdal kommune. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Vil ha fleksibel skolestart

Venstre-lederen snakket varmt for fleksibel skolestart, det vil si at barn kan få fremskutt eller utsatt sin skolestart dersom foreldre mener det er best.

– Det viktigste er ikke at alle barn starter på skolen den høsten og i det kalenderåret de fyller 6, men når de faktisk er klar for det. Større fleksibilitet er viktig, fordi det er å gi alle muligheter til å lykkes.

Venstre vil også ha et løft for spesialundervisningen og flere faglærte lærere inn i de første skoletrinnene.

– I dag fyller pedagogene ut papirer mens assistenter jobber med barna. Vi må snu den pyramiden, sa Grande.

Hun fortalte også at regjeringen før påske vil legge frem et lovforslag om at alle elever i Norge skal ha rett til et leirskoleopphold.

– Det er et vedtak jeg tror mange barn vil huske i lang tid fremover, sa hun.

– Til helsike med dem!

På 8. mars talte likestillingsminister Grande lenge om kvinnekampen, og dro historien tilbake til de første kvinnesakskvinnene i Venstre på 1800-tallet.

Venstre-lederen dro frem tredelt foreldrepermisjon, gratis barnehage og SFO som viktige likestillingssaker i dag.

Metoo var også et tema, og Grande kunne fortelle at Venstre i regjering vil legge frem et nytt lovforslag om at seksuell trakassering skal kunne bringes inn for likestillingsnemnda.

– I dag må slike saker gå for retten. Det fører til at det er nesten ingen saker. Nå vil vi senke terskelen for å få dem opp, sa Grande.

Hun roste skolejentene som sto frem og fortalte hvilke ord som brukes om jenter i skolegården - ord som «hore» og «slut».

– Takk for at dere sto frem, og til helsike med de som kjempet mot dere, sa Grande.

Les også

Samme dag som landsmøtet begynner, går Venstre-politikere i tog mot egen regjering

UT MOT REGJERINGEN: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark rettet kritikk mot Venstres regjeringspartnere. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Unge Venstre-angrep på Frp

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier at han angrer på at han var så krass i kritikken mot Grande tidligere i uken. Men den frittalende askøyværingen klarte ikke å dy seg fra å komme med et angrep på andre regjeringspartier.

– Frps Pompel og Pilt, Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, er nå i Danmark. Der skal de lære av den mest skammelige innvandringspolitkken i Europa. Som Pompel og Pilt vil de gjerne reparere, men får det ikke til, tordnet Hansmark fra talerstolen.

Han kalte Høyre og Frps innstrammingsiver i innvandringspolitikken for «skremmende», og gjentok kritikken mot regjeringens gruve-ja i Repparfjorden.

– Jeg kan love at jeg som Unge Venstre-leder vil lenke meg fast i Repparfjorden.

Kjeftet på Sp, «takket» BT

Grande benyttet talen sin til å svare på Senterpartiets angrep på Venstre den siste tiden. Hun slaktet Sps forslag om å melde Norge ut av EØS.

– Det å tro at lille Norge skal få en bedre handelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale er litt som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen, Ole Brumm og ånden i lampen på en og samme gang, sa Grande.

Venstre-lederen hadde også et lite stikk til Bergens Tidende i sin tale, etter at BT skrev at hver tredje kommune i Vestland ikke vil stille Venstre-liste i kommunevalget.

– Det er så bra at BT slo opp at vi ikke kom til å få liste i Austrheim. For da tok det bare et par timer før noen ringte og meldte seg til å lage liste der. Tusen takk for hjelpen, BT, sa Grande.

Hun hevdet at Venstre er i rute til å stille liste i kommuner med 90 prosent av innbyggerne i Norge. Fristen er 31. mars. Men etter talen medgir Grande at hun ikke er sikker på om det blir liste i Austrheim eller noen av de andre 14 kommunene.

– Men noen har meldt seg. Det er rart med det, jo mer kritikk av Venstre i media, jo flere lister får vi inn, sier hun.

Faktisk.no har for øvrig tatt for seg Eid-ordfører Alfred Bjørlos kritikk av BTs artikkel.

Publisert