Høyre: – Lavere minstestraff vil gi flere voldtektsdommer

Justispolitiker Peter Frølich (H) lover flere dømte dersom minstestraffen for voldtekt settes ned. Han vil ha spørsmålet inn i regjeringsforhandlingene.

Publisert:

Lavere minstestraff vil føre til at flere dømmes for voldtekt og at færre gjerningsmenn går fri, mener Høyres justispolitiske talsmann Peter Frølich: Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

NTB

Frølich sier til Klassekampen at det er et betent tema der det er lett å gi feil inntrykk, men understreker at intensjonen er at flere skal bli dømt for voldtekt.

Han mener debatten vil «tvinge seg fram i årene som kommer» og vil selv ha spørsmålet med i de kommende regjeringsforhandlingene med KrF, Venstre og Frp.

– Det er veldig naturlig å lufte dette i forhandlingene, fordi de faglige tilbakemeldingene er så utvetydige på at dette er et problem, sier Frølich, som er Høyres justispolitiske talsmann.

– For mange slipper unna

Frølich viser blant annet til at Advokatforeningen er bekymret for bruken av minstestraff. Minstestraffen for voldtekt er i dag på tre år, og Frølich mener dette i mange tilfeller kan skremme domstolene fra å dømme, og at voldtektsmenn dermed går fri.

– Mitt hovedpoeng er at vi må få flere skyldige dømt for voldtekt. Det er for mange som slipper unna, og jeg tror at en hovedgrunn til det er for høy minstestraff, sier Frølich.

– Det er ikke min jobb å blande meg inn i domstolenes arbeid, men her vil jeg faktisk garantere at statistikken for domfellelser vil bedre seg dersom minstestraffen reduseres.

Frp: – Fallitterklæring

Solveig Horne (Frp), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, sier at dette er helt uaktuelt for Frp.

– Jeg er enig med Frølich i én ting og det er at vi må få flere dømt, men der stopper enigheten. Vi kan ikke påstå at dommere i Norge er lettskremte og ikke tør å dømme fordi de er redde for å konsekvensene for voldtektsmannen. Det må alltid være offeret som må stå i fokus og det livet som de ofte får ødelagt, sier Horne til NTB.

Hun mener det vil være en fallitterklæring å redusere straffene.

– Straffenivået må bestå, men vi må finne ut årsaken til at så få blir dømt, sier Horne, som for øvrig er partifelle med justisministeren.

Publisert: