Mobilen, hårstrå og

Advokat Tore Pettersen, forsvarer for Viggo Kristiansen, mener at mobiltelefonbruken til den tiltalte og hvor sykkelen var parkert, utelukker ham som gjerningsmann i Baneheia. Funn av et hår på åstedet kan også utelukke Kristiansen, hevdet Pettersen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

HALLGEIR OFTEDAL

Advokat Pettersen: — Begge de tiltalte var ved porten ved Svarttjønn cirka klokken 18. Så vet vi at Viggo sendte en tekstmelding klokken 18.57 via basestasjonen Eg A. Denne tekstmeldingen er ikke forenlig med Jan Helge Andersens forklaring om at de gikk opp i Baneheia cirka 18.15. Det betyr at de må ha gått hver for seg, etter at Viggo hadde fått nøklene til boden fra Jan Helge.

Jan Helge har selv ikke registrert at det var noen telefonaktivtet fra Viggo Kristiansens side da de var sammen.

Skal vi tro at Viggo Kristiansen ville ha lagt igjen en mobiltelefon i en sykkelveske ved parkeringsplassen ved Svarttjønn, nærmest åpent tilgjengelig for alle? Passer det inn i Kristiansens personlighet, han som har så stor orden på alt? Han kan ikke ha lagt igjen noen telefon.

Viggo må ha hatt mobiltelefonen i hånden klokken 18.57 da han sendte en tekstmelding.

Viggo Kristiansens mobiltelefon har vært i bruk i det tidsrommet som er interessant i forhold til drapene på Baneheia.

Det er noen minutters gange eller løp fra åstedet til dekningsområdet for basestasjonen Eg A. Andersen har forklart at de rotet rundt og så etter en teltplass i Baneheia da han og Viggo skal ha vært i heia. Denne telefonaktiviteten rundt klokken 19 torpederer etter min oppfatning fullstendig forklaringen fra Andersen fordi signalene har gått over basestasjonen Eg A.

Klokken 19.24 er det et innkommende anrop på Viggo Kristiansens mobiltelefon. Den må ha vært påslått.

Det er heller ikke ført noe bevis for at tekstmeldingen er feilregistrert, men en melding som har kommet inn på Kristiansens mobiltelefon mens han befant seg innenfor dekningsområdet til basestasjonen Eg A.

Klokken 19.37 går det en tekstmelding ut fra Viggo Kristiansens mobil over basestasjonen Eg A. Det er umulig å få kontakt med denne basestasjonen fra åstedet og umiddelbart rundt.

Det er ikke noen andre som har brukt telefonen til Kristiansen i denne perioden. Ingen har lånt den.

Hvis retten velger å tro at Jan Helge Andersen forklarer seg sant, må retten vurdere om det er mulig å gjennomføre det som skjedde på åstedet mellom klokka 18.57 og 19.37. Da skal Jan Helge og Viggo ha "rotet rundt på jakt etter teltplass" sammen med Jan Helge, møtt jentene, snakket til dem, gått sammen med jentene opp til åstedet, det tar fire-fem minutter, deretter truet jentene til å kle av seg. Det tar også litt tid. Hendelsene på åstedet tar også tid. Så skal Viggo ha truet Jan Helge til å gjennomføre overgrep og rispet ham. Det tar også tid. Dernest er det gjennomført en nytt overgrep. De har kranglet. Senere blir jentene drept, flyttet til gjemmestedet, tildekket av Jan Helge. Kniven er vasket, klærne skal være gjemt i en demning og så skal de ha gått ut fra området. Alt dette tar tid.

Det er tidsmessig ikke mulig for Viggo Kristiansen å gjennomføre de handlinger han er tiltalt for ut fra mobiltelefonbruken. Handlingene er dermed utelukket fra Kristiansens side.

Kristiansen har ikke tilpasset sine bevegelser etter dekningsområdet for mobiltelefonen hans via basestasjonen fra Eg A. En slik påstand faller på sin egen urimelighet.

Det er ingen vitner som har sett sykkelen til Andersen ved bommen som står ved inngangen til Baneheia etter klokken 18, slik Jan Helge Andersen har forklart. Andersens forklaring blir dermed torpedert av vitnene. Sykkelen stod ikke ved bommen, og Viggo Kristiansen var dermed ikke med inn i Baneheia.

Ingen har dessuten sett Viggo Kristiansen i Baneheia i det aktuelle tidsrom jentene ble drept. Viggo Kristiansen snakker sant når han sier at etter at han traff Jan Helge ved Svarttjønn ved 18-tiden da han syklet bort fra stedet.

Mor til Viggo har ikke gitt sønnen noe alibi, men hun har forklart i retten at hun "syntes at hun hørte ham utforbi hele tiden". Det er ikke noe fullgodt alibi, men retten må legge vesentlig vekt på denne observasjonen. Viggo Kristiansens mor pyntet ikke på sin forklaring i retten.

DNA-funnene knyttet Jan Helge Andersen til åstedet. Men det er også funnet et annet hår på åstedet. Dette hårfunnet er det også gjort analyser av, og resultatet er oppsiktsvekkende. Det er ikke fra Viggo, det er ikke fra Jan Helge og det er ikke fra de to jentene.

Hårfunnet ble gjort rett over drapsstedet på en gren. Er jeg spekulativ, antyder jeg at det er en som har reist seg fra åstedet og dermed avsatt spor.

Advokat Fegran har antydet at det må være et fantasifoster som har vært med på åstedet siden Viggo nekter.

Retten kan ikke se bort fra en ukjent tredjeperson på åstedet.

Vi vet at det har vært politi og letemannskapet på åstedet. Er det disse som har avsatt spor. Politiet burde ha visst det, og sjekket ut dette hårfunnet mot letemannskapene og politifolk. Det er ikke gjort, og her er det en usikkerhet fordi det gjennom hårfunnet er bevist at en tredjemann har vært på åstedet.

Publisert: