Venstre mer enn halvert på meningsmåling

Venstre faller 3,3 prosentpoeng og får bare 2,7 prosent på desembermålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen. Samtidig er Arbeiderpartiet større enn Frp og Høyre til sammen.

Publisert Publisert
  • NTB
  1. Leserne mener

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville partileder Trine Skei Grande blitt Venstres eneste representant på Stortinget.

– Dette er en dårlig måling for Venstre, men det er også en enkeltmåling. Med denne målingen ligger Venstre på rundt 4 prosent i snitt i desember. Vi ligger nok jevnt over på en plass mellom 4 prosent og 5 prosent på meningsmålingene, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til Nationen.

Strømmer til Ap

Oppslutningen om både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er den høyeste noen gang på målingen, som er blitt gjennomført siden 2008, og de to partiene er bare ett mandat fra flertall på Stortinget. Ap går frem hele 4,1 prosentpoeng til 38,7 prosent og Senterpartiet går frem 1,2 prosentpoeng til 7,3 prosent. Målingen gir dermed 71 representanter til Ap og 13 til Senterpartiet.

Ap-nestleder Hadia Tajik sier hun er fornøyd med tallene, og opplyser at partiet har et snitt på rundt 36 prosent i meningsmålingene i desember.

– Dette er en veldig inspirerende måling, sier Tajik til Klassekampen.

Frp på samme sted

Samtidig er SV trygt over sperregrensen med en oppslutning på 5,1 prosent, en fremgang på ett prosentpoeng siden november. Det gir ni mandater og de rødgrønne har dermed et solid flertall på Stortinget på 93 av 169 mandater.

KrF holder stillingen med en oppslutning på 5,2 prosent (+0,3), mens Høyre faller hele 3,3 prosentpoeng til 21,6 prosent. Frp står på stedet hvil med 14,1 prosent (-0,1). MDG får 2,3 prosent og Rødt 1,5 prosent, noe som gir de to partiene ett mandat hver.

Målingen er utført 6. og 7. desember, etter at budsjettavtalen mellom de fire borgerlige partiene var klar. Feilmarginen på målingen varierer mellom 0,6 og 3,1 prosentpoeng, og er størst for de store partiene.

Publisert