Strengere grensekontroll i Norge

Norge innfører grensekontroll på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland.

Publisert:

KONTROLL: tatsminister Erna Solberg (H) varsler strengere grensekontroll. Foto: Scanpix

NTB

Tiltakene kommer etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

— Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Les også:

Les også

Tror Sverige vil bryte sammen under presset fra asylsøkere

Kontroll på fergene

Solberg har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre tiltakene. Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

— Det har fergeselskapene en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

Statsministeren understreker at innstrammingene ikke fjerner asyladgangen, men gjør det lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse.

— Det vi oppnår, er at personer som kommer hit og som ikke har adgang til riket, kan stoppes raskt. En person som har søkt asyl i et annet land først, kan sendes rett til det landet, sier Solberg til NRK.

Hun sier ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land blir vurdert fortløpende.

Les også:

Les også

Flyktninger utgjør ingen helsefare for befolkningen

Lovendringer

— Sverige varsler nå en rekke lovendringer. Jeg vil understreke at et flertall av disse lovendringene enten er gjeldende norsk lov allerede, eller de er foreslått av regjeringen i høst, sier statsministeren.

Solberg sier at regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.

— Budskapet er at EU faktisk må få yttergrensene til å fungere. Vi kan ikke ha en situasjon der folk ender i Tyskland Finland og Norge, fordi vi er endepunktet på en reise. Det er ikke holdbart, da må vi begynne å avvise folk, sier Solberg til NRK.

Publisert: