Kulehull vitner om massakren

De mange kulehullene er blant de få sporene som er igjen etter terrorangrepet på Utøya.

De mange kulehullene er blant de få sporene som er igjen etter terrorangrepet på Utøya. ERLEND L. HAUGEN

Kulehull i lillesalen i kafébygget. ERLEND L. HAUGEN

Et skap i storesalen. ERLEND L. HAUGEN

Storesalen i kafébygget. ØYVIND L. EIDSVIK

En sofa i skolestuen. ERLEND L. HAUGEN

Nærbilde av sofaen. ERLEND L. HAUGEN

Kulehull ved pumpehuset. ERLEND L. HAUGEN

Da BT besøkte Utøya i dag, var det få spor etter massakren for 73 dager siden. Bare kulehull i vegger og dører i kafébygningen vitnet om dramaet som utspant seg 22. juli, der 69 personer, de fleste av dem unge AUF-medlemmer, ble drept.

I det kjølige høstværet virket øyen påfallende tom og forlatt, men glimt av sol fremhevet også den idylliske siden av AUFs sommersted.

For første gang var journalister invitert til å besøke Utøya, og litt før klokken 11 mandag formiddag steg rundt 170 pressefolk fra inn— og utland i land på Utøya. Fra utlandet kom blant annet svenske, danske, tyske, britiske medier.

Takket pressen

AUF-leder Eskil Pedersen, som var tilbake på øyen for fjerde gang siden 22. juli, åpnet besøket med å takke pressen for å ha respektert ønsket om å ikke komme ut til Øya tidligere. Kun noen få britiske tabloidjournalister har trosset AUFs ønske i månedene siden terrorangrepet.

— For AUF har det vært viktig at overlevende og pårørende skulle få sjansen til å besøke Utøya først. Mange føler kanskje at det har gått lang tid siden terrorangrepet, men det er ikke lang tid for de etterlatte og overlevende, heller ikke for oss som organisasjon, sa Pedersen.

Ikke alle vil tilbake

To ganger, senest i helgen, er det blitt arrangert besøk for pårørende og overlevende. Pedersen understreket igjen at AUF skal ta Utøya tilbake.

— Utøya er symbolet på alt vi setter pris på med AUF. Ingen skal ta øyen fra oss. Samtidig er det ikke alle som vil tilbake. Vi reagerer forskjellig, og denne dagen vil oppleves som en belastning for mange, sa Pedersen, og oppfordret pressen til å trå varsomt på Utøya.

Han takket også alle som hadde bidratt, og spesielt båtfolket i Tyrifjorden.

Ryddet og rengjort

De siste månedene er Utøya blitt saumfart, og sett utenfra er det er lite igjen som vitner om dramaet. Uteområdene er ryddet, inventar er rengjort og møblene satt på plass. Eller som Martin Henriksen, styreleder i Utøya AS og tidligere AUF-leder, sa:

— Sporene etter 22. juli er få på Utøya, men de er mange i våre hjerter.

Les også

[No available link text]

Men selv om bygningen er grundig rengjort, er vissheten om hva som utspilte seg, sterk. Ved kafébygget omtrent midt på Utøya, ved teltplassen, ses tydelige spor etter terrorangrepet. Knuste vinduer er tettet med finérplater, noen steder er fjernet veggkledning, andre steder er det flekker som kan se ut som blod.

Men det som gjør sterkest inntrykk er de mange kulehullene i vegger og dører.

Har fått 32 millioner

Mange ble drept her i kafébygningen, og nå vurderer AUF å rive det.

— Det er ikke først og fremst på grunn av de fysiske skadene, som jo lar seg reparere. Det er på grunn av de følesesmessige sidene. Etter 22. juli er det vanskelig for AUF å bruke det bygget igjen, sa Martin Henriksen.

Han sa at Utøya skal bli finere og bedre enn før, men at den fortsatt skal ha en nøktern standard og beholde sin «sjarm og ånd». Gjenoppbyggingen er i gang, og totalt er det samlet inn 32 millioner kroner til å gjenreise Utøya og hedre ofrene.

— 22. juli skal ikke ta fra oss engasjementet. Utøya skal igjen bli en plass der gode minner skapes, sa Henriksen.

Kulehull i storesalen. ERLEND L. HAUGEN