Leste al-Qaida-blader

Breivik leste blader utgitt av al-Qaida for å lære om bombeangrep.

Publisert:

— Jeg har lært mye av al-Qaida, sier Anders Behring Breivik.

Han har tidligere forklart at Knights Templar skal være en europeisk, «nasjonalistisk» variant av al-Qaida.

I dag forklarte han at han leste al-Qaidas engelskspråklige magasin «Inspire» for å plukke opp ideer til bombeangrep.

Ville kle seg ut som bud

— Det var der jeg fikk ideen om å ta på meg en FedEx-uniform og levere en bombe. Jeg fikk også informasjon om bruk av kjøretøy, sier Breivik.

Les også

Sjefsgranskeren på plass i retten

Les også

Breivik: - Jeg var normal frem til 2006

Han har tidligere forklart at han ville ta på seg en buduniform og levere en kamuflert bombe til Aftenposten.Breivik forklarte at han leste bladet fra 2006 til 2011, men første utgave kom i juni 2010. Artikkelen om FedEx-metoden stod på trykk i november 2010.

— Problemet med militante islamister er at de er sykelig opptatt av bombeangrep. Informasjon om skytevåpen-baserte operasjoner har jeg fått fra andre. Men jeg har lært mye av al-Qaida, sier Breivik.

Han beskriver som al-Qaida som den mest suksessfulle revolusjonære organisasjonen for muslimer, og viste blant annet til terrororganisasjonens «ekstremt brutale metoder». Årsaken til han vil lære av «fienden» er mangelen på rollemodeller på egen side, sa han.

- Psykologisk våpen

— Innsatsen til militante nasjonalister har etter andre verdenskrig og frem til i dag vært ganske patetisk. Så det er fra militante på islamistisk side at man henter inspirasjon, sa Breivik.

Planene om å filme halshugging av "forrædere" på Utøya, var inspirert av al-Qaida.

— Det er et meget potent psykologisk våpen, som er godt egnet til å sette skrekk i fienden, sier Breivik. Han har forklart at han droppet planen fordi han glemte å ta med et ekstra batteri til Utøya, og at han ikke ville rekke å laste opp filmen raskt nok.

FAKSIMILE: al-Qaidas engelskspråklige magasin «Inspire».

Publisert: