TV 2: Politiet hadde informant i Cappelens nettverk

En person med nære forbindelser til kriminelle miljøer i Oslo var informant på innsiden av Gjermund Cappelens hasjnettverk. Informanten bidro til at Eirik Jensen ble pågrepet, melder TV 2.

Publisert:

MØTER I RETTEN: Den tiltalte polititoppen Eirik Jensen starter trolig sin forklaring i Oslo tingrett på tirsdag. Ifølge TV 2 bidro en hemmelig politiinformant med tette bånd til kriminelle miljøer i Oslo til at 59-åringen ble pågrepet og tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NTB

Politiet jobbet i to tiår med å sprenge Cappelens narkotikaimperium, men det var først da Oslo-politiet satte i gang det svært hemmelige prosjektet «Operasjon Silent» høsten 2013 at de endelig lyktes.

Cappelen ble pågrepet av politiet 19. desember 2013. 24. februar året etter slo politiet til mot Eirik Jensen i garasjen på politihuset på Grønland i Oslo.

Les også

Cappelen: – Jeg har dolket Eirik Jensen i ryggen

Ifølge TV 2s opplysninger hadde politiet i løpet av høsten 2013 sikret seg en hemmelig informant på innsiden av Cappelens hasjnettverk. Ifølge kanalens opplysninger tyder mye på at informanten opererte alene da 50-åringen fra Bærum og hans folk ble blåst.

– Mange fiender

– Hvis dette stemmer, så er det av stor interesse, og hvorfor er det holdt unna saken og unna oss? Det er klart at Jensen er en person som har opparbeidet seg mange fiender i løpet av årene, særlig i kriminelle miljøer, og hvis dette er politiets innfallsvinkel, så er det klart at det har betydning for oss, sier Jensens ene forsvarer, advokat John Christian Elden.

Etter pågripelsene i 2013 og 2014 skal informanten ha startet narkotikasalg selv, hvorpå han ble pågrepet av politiet og siktet i en større narkotikasak. Informantens advokat ønsker ikke å kommentere saken overfor TV-kanalen.

I et intervju med TV 2 etter at han ble løslatt fra varetekt i mai 2014, spekulerte imidlertid Jensen på om han hadde blitt utsatt for en hevnaksjon fra kriminelle.

– Selv om de lover at de skal glemme, så gjør de ikke det. Dette kan være en gratisinngang, på en måte payback, sa Jensen.

Pandoras eske

Ifølge Cappelen gjorde Jensen det mulig for ham å gjennomføre smugling av mange tonn hasj gjennom en årrekke. Jensen har helt siden pågripelsen nektet straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet.

Den siste uken har Jensen vært i flere forberedende møter med sine forsvarere i forkant av den seks måneder lange maratonrettssaken som starter i Oslo tingrett mandag. I et intervju med Dagbladet sier Jensen at han ble dårlig da han leste avhørene av Cappelen.

– Jeg begynte først nylig. Leste de første avhørene av han andre. Da ble jeg faktisk dårlig. Alt var snudd på hodet. Alt det jeg har gjort for ham. Brukt fritid på å hjelpe ham med avrusning. Så har jeg fått et sånt spark tilbake, sier Jensen som trolig starter sin egen forklaring på tirsdag.

– Det jeg må gjøre i retten nå, har jeg aldri gjort før. Jeg må åpne Pandoras eske. Jeg sliter veldig med det, for jeg kan ikke unnlate å tenke på konsekvensene. Men dette blir mitt livs kamp. Jeg har ikke noe valg, sier 59-åringen.

Gruer seg

Gjermund Cappelen sier i et intervju med TV 2 at han ser frem til å komme i gang med rettssaken, men han gruer seg til å møte Jensen i retten.

– Det blir ikke noe lystig møte. Så klart jeg gruer meg til det. Han føler vel at jeg har dolket ham i ryggen, og at jeg har sviktet ham. Og det er naturlig nok, for det har jeg jo også gjort, sier Cappelen.

– Det er en tragisk sak, for Jensen, for meg, for familiene våre. Uansett er det bare tapere i denne saken, sier 59-åringen.

Publisert: