Per Sandberg om norske medier: – Dere har nærmest henrettet denne kvinnen

Per Sandberg med krass kritikk til hvordan mediene har behandlet Iran-saken.

Publisert:

BARE TULL: – Alle løgnene er rettet mot Bahareh, ikke meg. Jeg tok støyten og gikk av for mine feil. Men den jakten norske mediers har hatt på hennes tilknytting til det iranske regime har bare vært tull, sier Sandberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Per Sandberg og Bahareh Letnes ankom Arendalsuka under partilederforspillet klokken 20.49.

– De fleste er nok enige i om at denne Iran-saken er dratt ut av proporsjoner, sier Sandberg.

– Det var ingen som kunne hindret meg til å dra til Iran. Alt av min private sfære lakk ut til pressen, legger han til.

Les også

Frøy Gudbrandsen: Sandbergs siste show

Kritiserer norske medier

Sandberg hadde tidlig varslet at han skulle adressere mediene.

– Jeg tar den kritikken jeg har fått om varsling og mobiltelefon. Men den fordømmelsen som har kommet av Bahareh, som har knyttet henne opp mot det iranske regimet er tøys. Dere har nærmest henrettet denne kvinnen, sier han til det oppmøtte pressekorpset.

FORELSKET I LANDET OG FOLKET: – Vi må kunne snakke opp et land og et folk, uten å bli knyttet opp til et regime, sier Sandberg om Iran-kritikken. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

– Det er bare tull, jeg er ekte, Per er ekte og kjærligheten er ekte, sier Letnes.

Sandberg kritiserte også medienes kildebruk, og mener norske medier er kompetanseløse i sin kritikk.

– Dere har brukt hemmelige kilder, anonyme toppdiplomater, avhoppere, folk som aldri har vært i Iran. De har dere brukt som beviser mot Bahareh, men det finnes ikke fnugg av bevis.

– Jeg skal komme tilbake til dette i en bok, legger han til, og understreker at boken vil bli utgitt så raskt som mulig.

Sandberg og Letnes sier også at det kan bli aktuelt å gå til rettslige skritt mot flere medier i et intervju med Dagbladet.

– Vi får hjelp av advokater og vil saumfare mediedekningen, sier de.

Les også

Sandberg hevder han er dolket i ryggen av partifeller

– Hadde ikke noe valg

– Du valgte selv å gå av hadde du noe valg?, spør Sandbergs tidligere rådgiver André Kolve.

– Til syvende og sist hadde jeg ikke noe valg, svarer Sandberg.

Sandberg svarer ikke helt på Kolves spørsmål om det er medias skyld at han gikk av, men påpeker at norske medier har sunket til et lavt nivå.

Fremover skal han bruke all sin energi på å renvaske Bahareh og være med sønnen sin, opplyser han.

– Og slik vi har opplevd de siste dagene, vil vi få mer enn nok å gjøre. Hvis vi skal takke, ja til en del av tilbudene vi har fått, blir det ikke tid til politikk, sier han og legger til at han ikke forsvinner ut av politikken for godt. Han vil være til stede på en eller annen måte, sier Sandberg.

SNAKKER UT: – Jeg tok med meg telefon fordi jeg måtte ha en måte å kommunisere med Norge på, sier Per Sandberg på pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Sunket på meningsmålingene

At Frp har gått tilbake på målingene de siste ukene, mener han skyldes flere ting.

– Når debatten blir på dette nivået, er det klart at det går ut over noe. Men det er sammensatt. Jeg skal bidra til å snu den trenden, enten jeg er ledelsen i Frp eller ikke, sier Sandberg.

I et intervju med Dagbladet fortalte Sandberg at han følte seg dolket i ryggen av egne partifeller. Under pressekonferansen presiserer han at dette gjelder enkeltmennesker.

– Jeg har full tillit til Siv Jensen og tror hun har full tillit til meg, understreker han.

Stor forvirring rundt pressekonferanse

Helt til langt utpå tirsdagskvelden var det uklart hvor og når parets bebudede pressekonferanse ville vinne sted.

Først ved 18.30-tiden tirsdag ble det klart at de to skulle delta i talkshowet og partilederforspillet til rådgivningsselskapet Gambit i Arendal klokken 20, ledet av blant andre tidligere Frp-statssekretær og Sandbergs tidligere rådgiver André Kolve.

På mandag lovet Sandberg å svare på pressens spørsmål om den omstridte ferieturen til Iran, som til slutt ble Sandbergs politiske endelikt.

Mandag gikk han av som både fiskeriminister og 1. nestleder i Frp.

FÅR TILBUD FRA HELE VERDEN: Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møtte pressen tirsdag kveld. – Både jeg og Bahareh går jobbtilbud verden over. Både den ene og den andre døren åpner seg, sier Sandberg. Foto: NTB scanpix

Katt og mus

Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten har stor sympati med Per Sandbergs ønske om å legge frem sin sak.

– Men jeg har ingen sans for at han gjør dette til et sirkus uten like, der det virker som om han bare er ute etter maksimal oppmerksomhet. Det er nesten ubegripelig hva han ønsker å oppnå med denne katt- og musleken, sier Stanghelle til NTB.

– Egentlig bryter det med alt han lovte i går, føyer han til.

Medier24-redaktør Erik Waatland mener hele situasjonen er temmelig absurd.

– Noe sånt har aldri skjedd før i norsk pressehistorie, så vidt jeg vet, sier han til NTB.

Les også

Letnes: – En ren heksejakt

Snakket ut om mediestormen

I et intervju med en persisk-språklig TV-kanal på mandag snakket Letnes om mediestormen hun og Sandberg har stått i, og om det hun betegnet som løgner og udokumenterte anklager.

Sandberg skulle opprinnelig ha to opptredener under Arendalsuka, én i kraft av å være fiskeriminister og én som nestleder i Fremskrittspartiet, ifølge lederen av programkomiteen, Øystein Djupedal. Nå har Sandberg trukket seg fra begge vervene og har tilsynelatende ingen oppdrag i Arendal.

Publisert: