Telenor kutter roamingutgifter i hele Europa

— Forbrukerne har betalt altfor mye altfor lenge.

BILLIGERE Å SURFE. Telenor fjerner roamingkostnadene i alle EU- og EØS-land fra imorgen av. Tall fra Nkom viser at roaming har vært en melkeku for mobiloperatørene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I morgen fjerner Telenor roamingkostnader i EU— og EØS-land. Det betyr ifølge Telenor at reisende nordmenn kan ringe, sende meldinger og surfe akkurat som hjemme.

— Mange er svært opptatt av hva det koster å bruke mobilen på tur i utlandet. Nå kommer vi med et budskap vi tror kundene våre vil elske: Endelig kan de ringe og sende meldinger så mye de vil samt bruke av den inkluderte datamengden i abonnementet sitt i alle EU- og EØS-land, sier leder for Telenors mobilvirksomhet, Bjørn Ivar Moen.

Vi har testet:

Les også

Dette er en super mobil til 1500 kroner

Tilbudet omfatter både privat— og bedriftskunder, men du må sørge for å ha riktig abonnement, nærmere bestemt de nye abonnementene Telenor kaller Frihet. Selve byttet koster ingenting, men må altså gjøres om du skal dra nytte av fjernede roamingkostnader.

- Hvorfor kan dere ikke bare implementere dette i alle abonnementene?

— Vi har god erfaring med å gi kundene valgmulighet og de nye Frihet-abonnementene består også av flere nye elementer.

Les også

Så mye mer må Telenor-kunder betale for datapakken de hadde før

Oppdatert:

Les også

Torsdag varslet Telia at også deres kunder kan surfe billigere i Europa

— Men billigste Frihets-abonnement koster 249 kroner, det betyr at en del kunder må betale mer for å slippe roamingkostnadene?

— Som sagt så har vi god erfaring med at kundene selv kan velge abonnementet som passer dem best. I tillegg til Frihets-abonnementene så gjelder også bortfall av roamingkostnader våre nye Ung-abonnementer.

Nye regler skal inn i EØS-avtalen:

Les også

Roaming blir billigere i EU

Og denne er viktig for deg som vil spare penger:

Les også

Har du ennå ikke kontrollert selvangivelsen din?

Mange mener roaming har vært en melkeku

Nkoms (tidligere Post— og teletilsynet) tall for første halvår 2015 viser at de norske mobiloperatørenes nettofortjeneste fra såkalt internasjonal gjesting eller roaming, var på hele 70 prosent målt som andel av inntekter.

ROAMING: Tall fra Nkom viser at norske mobiloperatører i 1. halvår 2015 hadde inntekter fra norske abonnenter i utlandet på drøye 800 millioner kroner. Nettofortjenesten som andel av inntekter var på 70 prosent.

Det er rett nok en nedgang fra 76 prosent i 1. halvår 2014, men betyr fortsatt at nesten

Les også

tre av fire roaming-kroner

går rett i de norske operatørenes lommer, nærmere bestemt nesten 600 millioner kroner.En melkeku for mobiloperatørene har flere ment, deriblant Forbrukerrådet.

— Er det slik at dere nå reduserer størrelsen på melkekuen, men fortsatt vil tjene bra på nordmenns mobilbruk i utlandet?

— Vi jobber hele tiden med å tilby kundene et best mulig tilbud, og gjør vi jobben vil vi også klare å fortsatt tjene noen penger, sier Moen.

Les også

Apple: Slik bør du ikke rengjøre mobiltelefonen

Forbrukerrådet: — Godt nytt

Nyheten er godt nytt for forbrukere, mener Forbrukerrådet.

— Nye EU-regler trår i kraft denne uken, så endringer måtte skje, men det er uansett positivt at det skjer og at vi får mer konkurranse på et område som har kostet forbrukerne dyrt de siste årene, sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Men han legger at det er utfordringer knyttet til endringen:

— Det er fortsatt utfordringer i det norske mobilmarkedet med at vi ikke har tre fullgode, konkurrerende nett.

Les også

Nytt facebook-virus: Ikke trykk om du får denne i messenger-innboksen din

Ny ordning rett rundt hjørnet

Verdt å merke seg er at EU-parlamentet og Europarådet i november 2015 vedtok en forordning som sikrer at mobilkunder beholde sine nasjonale priser for samtaler, SMS og data når de er på reise i EU. Forordningen trer i kraft for fullt

Les også

fra 15. juni 2017

.

Men allerede

Les også

30.april i år

starter en overgangsperioden som skal sikre at samtaler, SMS og datatrafikk på reise i EU ikke koste mer enn nasjonale priser.

Det vil si, Norge og de andre EFTA-landene rekker ifølge Samferdselsdepartementet ikke å inkludere reguleringen i EØS-avtalen innen fristen.

— Det arbeides med å få det nye regelverket gjennomført nasjonalt i de tre EFTA-landene slik at endringen i EØS-avtalen kan tre i kraft. Nasjonalt setter vi inn ressurser i dette arbeidet, slik at vi kan få nytte av de nye reglene så snart som mulig, sa Solvik-Olsen til NTB før helgen.

Det er med andre ord bare et tidsspørsmål før Telenor og de andre norske mobiloperatørene må fjerne roamingkostandene i EU- og EØS-land.

— Det vi gjør nå er å innføre de kravene som forventes å gjelde fra 15. juni 2017, over ett år i forveien, sier Telenors Bjørn Ivar Moen.

Les også

Norske mobilselskap tjener fortsatt fett på din mobilbruk i utlandet

Telia på gang?

Konkurrenten Telia har de siste ukene markedsført tungt at deres kunder kan roame med norske priser i Norden og Baltikum.

På spørsmål om de også nå vil åpne for resten av Europa, nøyer komunnikasjonssjef i Telia Henning Lunde, seg med å svare mellom linjene.

— Vi lovte våre kunder mange gode nyheter da vi endret navn til Telia, og vi er relativt trygge på at kundene våre ikke blir skuffet når vi lanserer vår sommerkampanje innen veldig kort tid. Det er jo som regel slik at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, sier Lunde som understreker at Telia ikke overrasket over sommerkampanjen til Telenor.

- Dette er en super mobil til 1500 kroner:

Les også

Dette er en super mobil til 1500 kroner  

Andre saker vi anbefaler deg å lese om du er opptatt av å reise:

Les også

Selv ikke da han gjorde anmeldelsen mer positiv, ble den godkjent av Tripadvisor

Les også

- Jeg har mistet tiltroen til rettssystemet på Kanariøyene

Les også

Dette blir vi mest syke av på reisen

Les også

Krever billigere vann på lufthavnene i Europa

Les også

Slik klager du på feriereisen

Les også

Havnet på sykehus i Thailand – prislapp: 355.000 kroner

Og for deg som vil spare penger:

Publisert: