Telenor kutter roamingutgifter i hele Europa
— Forbrukerne har betalt altfor mye altfor lenge.

I morgen fjerner Telenor roamingkostnader i EU— og EØS-land. Det betyr ifølge Telenor at reisende nordmenn kan ringe, sende meldinger og surfe akkurat som hjemme.
— Mange er svært opptatt av hva det koster å bruke mobilen på tur i utlandet. Nå kommer vi med et budskap vi tror kundene våre vil elske: Endelig kan de ringe og sende meldinger så mye de vil samt bruke av den inkluderte datamengden i abonnementet sitt i alle EU- og EØS-land, sier leder for Telenors mobilvirksomhet, Bjørn Ivar Moen.
Vi har testet:
Dette er en super mobil til 1500 kroner
Tilbudet omfatter både privat— og bedriftskunder, men du må sørge for å ha riktig abonnement, nærmere bestemt de nye abonnementene Telenor kaller Frihet. Selve byttet koster ingenting, men må altså gjøres om du skal dra nytte av fjernede roamingkostnader.
- Hvorfor kan dere ikke bare implementere dette i alle abonnementene?
— Vi har god erfaring med å gi kundene valgmulighet og de nye Frihet-abonnementene består også av flere nye elementer.
Så mye mer må Telenor-kunder betale for datapakken de hadde før
Oppdatert:
Torsdag varslet Telia at også deres kunder kan surfe billigere i Europa
— Men billigste Frihets-abonnement koster 249 kroner, det betyr at en del kunder må betale mer for å slippe roamingkostnadene?
— Som sagt så har vi god erfaring med at kundene selv kan velge abonnementet som passer dem best. I tillegg til Frihets-abonnementene så gjelder også bortfall av roamingkostnader våre nye Ung-abonnementer.
Nye regler skal inn i EØS-avtalen:
Roaming blir billigere i EU
Og denne er viktig for deg som vil spare penger:
Har du ennå ikke kontrollert selvangivelsen din?
Mange mener roaming har vært en melkeku
Nkoms (tidligere Post— og teletilsynet) tall for første halvår 2015 viser at de norske mobiloperatørenes nettofortjeneste fra såkalt internasjonal gjesting eller roaming, var på hele 70 prosent målt som andel av inntekter.
Det er rett nok en nedgang fra 76 prosent i 1. halvår 2014, men betyr fortsatt at nesten
tre av fire roaming-kroner
går rett i de norske operatørenes lommer, nærmere bestemt nesten 600 millioner kroner.En melkeku for mobiloperatørene har flere ment, deriblant Forbrukerrådet.
— Er det slik at dere nå reduserer størrelsen på melkekuen, men fortsatt vil tjene bra på nordmenns mobilbruk i utlandet?
— Vi jobber hele tiden med å tilby kundene et best mulig tilbud, og gjør vi jobben vil vi også klare å fortsatt tjene noen penger, sier Moen.
Apple: Slik bør du ikke rengjøre mobiltelefonen
Forbrukerrådet: — Godt nytt
Nyheten er godt nytt for forbrukere, mener Forbrukerrådet.
— Nye EU-regler trår i kraft denne uken, så endringer måtte skje, men det er uansett positivt at det skjer og at vi får mer konkurranse på et område som har kostet forbrukerne dyrt de siste årene, sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Men han legger at det er utfordringer knyttet til endringen:
— Det er fortsatt utfordringer i det norske mobilmarkedet med at vi ikke har tre fullgode, konkurrerende nett.
Nytt facebook-virus: Ikke trykk om du får denne i messenger-innboksen din
Ny ordning rett rundt hjørnet
Verdt å merke seg er at EU-parlamentet og Europarådet i november 2015 vedtok en forordning som sikrer at mobilkunder beholde sine nasjonale priser for samtaler, SMS og data når de er på reise i EU. Forordningen trer i kraft for fullt
fra 15. juni 2017
.
Men allerede
30.april i år
starter en overgangsperioden som skal sikre at samtaler, SMS og datatrafikk på reise i EU ikke koste mer enn nasjonale priser.
Det vil si, Norge og de andre EFTA-landene rekker ifølge Samferdselsdepartementet ikke å inkludere reguleringen i EØS-avtalen innen fristen.
— Det arbeides med å få det nye regelverket gjennomført nasjonalt i de tre EFTA-landene slik at endringen i EØS-avtalen kan tre i kraft. Nasjonalt setter vi inn ressurser i dette arbeidet, slik at vi kan få nytte av de nye reglene så snart som mulig, sa Solvik-Olsen til NTB før helgen.
Det er med andre ord bare et tidsspørsmål før Telenor og de andre norske mobiloperatørene må fjerne roamingkostandene i EU- og EØS-land.
— Det vi gjør nå er å innføre de kravene som forventes å gjelde fra 15. juni 2017, over ett år i forveien, sier Telenors Bjørn Ivar Moen.
Norske mobilselskap tjener fortsatt fett på din mobilbruk i utlandet
Telia på gang?
Konkurrenten Telia har de siste ukene markedsført tungt at deres kunder kan roame med norske priser i Norden og Baltikum.
På spørsmål om de også nå vil åpne for resten av Europa, nøyer komunnikasjonssjef i Telia Henning Lunde, seg med å svare mellom linjene.
— Vi lovte våre kunder mange gode nyheter da vi endret navn til Telia, og vi er relativt trygge på at kundene våre ikke blir skuffet når vi lanserer vår sommerkampanje innen veldig kort tid. Det er jo som regel slik at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, sier Lunde som understreker at Telia ikke overrasket over sommerkampanjen til Telenor.
- Dette er en super mobil til 1500 kroner:
Dette er en super mobil til 1500 kroner
Andre saker vi anbefaler deg å lese om du er opptatt av å reise:
Selv ikke da han gjorde anmeldelsen mer positiv, ble den godkjent av Tripadvisor
- Jeg har mistet tiltroen til rettssystemet på Kanariøyene
Dette blir vi mest syke av på reisen
Krever billigere vann på lufthavnene i Europa
Slik klager du på feriereisen
Havnet på sykehus i Thailand – prislapp: 355.000 kroner
Og for deg som vil spare penger: