Den norske bilparken blir stadig renere

Den norske bilparken blir stadig renere. Hovedgrunnen er at det selges stadig flere ladbare hybridbiler og elektriske biler.

POPULÆR: Volkswagen Golf er Norges desidert meste solgte bil. Økning i salget av elbiler og hybridbiler gjør at det totale utslippet av CO2 fra den norske bilparken faller med 10 gram sammenliknet med for ett år siden. (Foto: Jan Harry Svendsen)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I november var gjennomsnittlig CO2-utslipp fra alle førstegangsregistrerte nye personbiler 99 gram per kilometer.

Det er 10 gram mindre enn i november for ett år siden, ifølge ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Konstant fra fossilene

Det er det stadig økende salget av elbiler og ladbare hybridbiler som sender utslippene nedover.

Reduksjonen i CO2-utslippet fra diesel— og bensinbilene holder seg relativt konstant - utslippene fra biler med bensinmotor økte med fire gram sammenliknet med november 2014. Dermed endte bensinbilene opp med et gjennomsnittlig CO2-utslipp i november på 121 gram, mens det samme tallet for biler med dieselmotor var på 131 gram.

God oversikt:

Les også

Disse bilene er sikrest

16,2 prosent elbiler

I november ble det registrert 1957 nye personbiler med hybriddrift. Det er 908 flere enn i november for ett år siden, og en økning på 86,6 prosent.

Av disse var 981 ladbare, sammenlignet med 127 registrerte ladbare hybrider i november i fjor.

Samtidig som salget av hybridbiler øker kraftig, fortsetter også salget av elbiler å øke. Sammenlignet med i november 2014 økte salget av elektriske biler med 44 prosent.

Av de totalt 12.600 nye bilene som ble registrert i november i år, var 2040 av dem elbiler. Dermed hadde elbilene en markedsandel på solide 16,2 prosent.

Ukens beste nyhet?

Les også

Ingen barn har omkommet i trafikken i år

Diesel ned

Salget av dieselbiler fortsetter å synke. For ett år siden hadde dieselbilene en andel av personbilsalget på 48,5 prosent, mens de i november i år hadde en andel på 39,7 prosent.

Hittil i år er andelen nyregistrerte personbiler med dieselmotor 40,8 prosent, mens den i samme periode i fjor var på 48,2 prosent.

Les også

Stadig flere nybilkjøpere velger elbil

Volkswagen fremdeles mest solgt

Av de totalt 12.600 nye bilene som ble registrert i november, var Volkswagen Golf den desidert mest solgte, mens Toyota Auris og Yaris fulgte på de neste plassene.

Med 1435 registrerte Golfer ligger salget av Golf nesten 1000 biler høyere enn hva som er tilfellet for Toyota Auris som var Norges nest mest solgte bil i november.

Blant merkene er også Volkswagen størst, med 2346 biler sammenlignet med Toyotas 1102 biler. På tredjeplass blant bilmerkene finner vi BMW med 934 biler.

Publisert: