- Guttene sier så mye ekkelt

— Guttene sier så mye grisete og ekkelt. Hva skal vi gjøre? skriver to jenter på 9 og 10 år.

GUTTER OG JENTER. Guttene i vår klasse er ekle. De sier så mye grisete og ekkelt, skriver to jenter.ILLUSTRASJONSFOTO: NTB SCANPIX
  • Spaltist I Aftenposten Junior
  • Forfatter
  • Vera Micaelsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Hver uke svarer forfatter Vera Micaelsen på spørsmål om følelser.

Hei Vera!

Guttene i vår klasse er ekle. De sier så mye grisete og ekkelt. Når vi får lov til å søke på sanger på SFO, søker de på mye rart og ekkelt. Vi er så lei av det. Hva skal vi gjøre?

Hilsen to jenter (9 og 10 år)

Hei dere!

Så bra dere sier fra! Guttene har ikke lov til hverken å si ekle ting til dere, eller søke på ekle ting på nettet når de er på skolen eller sammen med dere. Det må de slutte med.

Si fra til de voksne

Det første dere må gjøre er å si fra til de voksne på SFO, sånn at de kan følge med hva guttene driver med på nettet. Og jeg håper de voksne setter tydelige grenser for guttene. Hva guttene driver med hjemme kan dere ikke mene noe om. Men det er helt uakseptabelt at de søker på ekle ting på skolen, og sier ekle ting til dere.

Vera Micaelsen, forfatter

To måter

Det finnes to måter for dere å vise guttene at dere ikke liker det de sier og gjør. Den ene er å gå unna og ikke bry seg når de setter i gang. Den andre er å si veldig tydelig i fra til dem. Jeg syns dere skal gjøre begge deler. Det er lett å gå unna og snu ryggen til og ikke si noe. Men å si fra må dere kanskje øve litt på.

Hvordan sier man fra?

Det å si fra på en måte som virker, er litt vanskelig. Ofte bryr de seg ikke om det og bare fortsetter. Derfor må man være veldig tydelig og ikke la seg lure inn i deres tull. Øv på hverandre, tren på å si fra tydelig: Slutt med det der! Jeg liker det ikke! Trikset er å ikke gå inn i diskusjon med dem, bare fortsette å si det samme uten å bry seg om de erter eller vil terge. Det er vanskeligere enn man tror, men det virker alltid til slutt.

Jeg håper dere har fornuftige voksne som kan hjelpe dere, og at guttene skjønner at de må slutte. Ikke gi dere, jeg heier på dere!

Lykke til!

Vera

Les flere av Veras svar her:

Publisert: