Apple med sikkerhetsoppdatering mot hacking og avlytting av Iphone

Spionprogram skal ha klart å avlytte og overta mobiltelefoner. Nå forsøker Apple å tette sikkerhetshullet.

Menneskrettsaktivisten Ahmed Mansoors Iphone skal ha blitt utsatt for spionprogramvare. Nå tar Apple grep.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ifølge BBC var det en mistenkelig melding på Iphonen til en menneskerettighetsaktivist i De forente arabiske emirater som utløste alarmen, som gjør at verdens iphone-brukere nå anbefales å foreta en sikkerhetsoppdatering, skriver Aftenposten.

«Nye hemmeligheter om tortur av emiratarabiske borgere i fengsel», sto det i tekstmeldingen han fikk.

Hadde han åpnet den, ville hans Iphone 6 blitt utsatt for et innbrudd som ville gjort telefonen til en «digital spion» med mulighet til å ta opp og filme aktivitet i nærheten av telefonen, skriverCitizen Lab, et canadisk nettverk som jobber med cybersikkerhet.

Les også

Nå kan du snart skjule disse appene på Iphonen

Apple: Last ned og beskytt deg!

Bare kort tid etter siste sikkerhetsoppdatering for iOS 9 — operativsystemet i Iphone og ipad - lanserte Apple torsdag enda en sikkerhetsoppdatering, som alle brukere anbefales å installere.

iph_doc6r706eizrnlgubix1xp.jpg

– Vi anbefaler alle våre kunder å alltid laste ned siste versjon av iOS for å beskytte seg mot potensielle sikkerhetsangrep, uttaler Appel-talsmann Fred Sainz til The New York Times torsdag.Torsdag ble oppdateringen iOS 9.3.5 lagt ut og kan installeres på Iphone-telefoner.

Grunnen til denne nye sikkerhetsoppdateringen skal ifølgeAppleinsider.comvære at et israelsk selskap, som spesialiserer seg på mobilspionasje, har utnyttet et sikkerhetshull i mobilsystemet.

Tør du spille dette?

Les også

Slik blir skrekk-utgaven av Pokémon Go

Kan spionerer på alt

NSO Group skal ha klart å lage et program som klarer å lese tekstmeldinger, kopiere eposter, kontakter og å avlytte samtaler.

Mobilhackerprogrammet skal også være i stand til å ta opp lyd, kopiere passord og rapportere hvor mobiltelefonen befinner seg til enhver tid.

"Nye hemmeligheter om tortur av emirarabiske borgere i fengsel", står det i den mistenkelige tekstmeldingen som fikk menneskerettighetsaktivisten Ahmed Mansoor til å slå alarm. Han åpnet aldri meldingen, men fikk sikkerhetseksperter til å sjekke den.
Les også

iOS 10: - Dette er den største Ios-oppdateringen noensinne

Tips fra avlyttet menneskerettighetsaktivist

Apple ble klar over sikkerhetsbristen etter tips fra forskerne ved Citizen Lab ved universitetet i Toronto og et mobilsikkerhetsselskap i San Francisco.

Disse ekspertene skal ifølgeThe New York Timesha blitt kontaktet av menneskerettighetsaktivisten Ahmed Mansoor fra De forente arabiske emiratene. Mansoor har tidligere blitt forsøkt overvåket gjennom mobilen, og da han 10. august begynte å motta mistenkelige tekstmeldinger som tilsynelatende inneholdt informasjon om tortur mot statsborgere i emiratene, kontaktet han forskerne.

De oppdaget at en svært sofistikert spionprogramvare i telefonen, som var koblet opp til rundt 200 ulike servere, flere av disse tilhørte det israelske firmaet NSO Group.

Les også

Telias «fri roaming» er ikke helt fri

– Spionprogram mot terror

Spionprogrammet skal ifølge forskerne også ha etterlignet apper og programvare fra Facebook, Federal Express, CNN og Google for å lure mobilbrukere til å gi programmet tilgang.

BBCskriver at NSO Group har kommet med en uttalelse der de skriver at de har teknologi som kan brukes til å bekjempe terrorisme og kriminalitet, men at de ikke hadde kjennskap til noen spesielle hendelser. De skal ikke ha kommentert spionprogramvaren som det her er snakk om.

Zamir Dahbash, talsperson for NSO Group, uttaler til The New York Times at selskapet kun selger programvare til autoriserte, statlige etater, og at de krever at kundene kun bruker produktene på lovlig vis.

Teleselskapene mangler utstyr og rutiner for å avsløre mobilspionene

Ny og større oppdatering til høsten

I løpet av høsten kommer Apples store oppdatering til Iphone og Ipad — iOS 10. * Dette er den største Ios-oppdateringen noensinne, fortalte Apples Craig Federighi under Apples store utviklerkonferanse i California i juni.

iOS 10 skal ifølge Apple gjøre Iphone og Ipad smartere, mer fleksibel og med ny design.

Det varsles blant annet at en telefon med 10-oppdateringen vil våkne av seg selv når du løfter den opp. Det mange iphone-brukere kanskje er mer opptatt av akkurat nå, er om programvaren vil gjøre mobilene mer årvåkne for inntrengere.

Publisert: