Har samlet inn over 100 millioner til flyktningene

I løpet av den siste månden har fem store hjelpeorganisasjoner samlet inn over 100 millioner kroner til syriske flyktninger.

FÅR HJELP: Syriske flyktninger trenger hjelp i lang tid fremover. Pengene som hitill er samlet inn til syriske flyktninger vil gå til Syria og nærområdene i Syria, Europa der hvor flyktningene flykter gjennom og i Norge hit de kommer. Bilal Hussein, AP

Organisasjonene Røde Kors, Redd Barna, Flyktninghjelpen, SOS-barnebyer og Norsk Folkehjelp har samlet inn 89 millioner kroner, i tillegg til 15 millioner kroner fra katastrofefaddere, som vil bidra over tre år.

De fleste hjelpeorganisasjoner trappet opp eller startet innsamling til de syriske flyktningen i slutten av forrige måned.

Givergleden har endret seg

— Det var først den siste måneden det var skikkelig trøkk. Det var da vi satset på innsamling, sier Julie Offerdal i Norsk Folkehjelp.

Bildene av en død tre år gammel syrisk gutt på stranden i Tyrkia åpnet manges øyne for brutaliteten i flyktningkrisen. Det skjedde noe med den norske folkesjelen etter at bildene ble vist i nasjonale medier og rystet en hel verden.

— Det er helt ekstremt. Det viser på mange måter at nordmenn virkelig har forstått omfanget og har et ønske om å gjøre mer enn å bare syns dette er ille. Det er lett å syns at noe er grusomt uten å gjøre noe, sier leder for mediesekjsonen Tuva Raanes Bogsnes ved Flyktninghjelpen.

De siste årene har givergleden til nordmenn endret seg. Tidligere så man at nordmenn ga mest til katastrofer hvor nordmenn var involvert. De siste årene har nordmenn gitt mer penger til akutte katastrofer selv om det ikke har vært nordmenn involvert, som man kanskje trengte for å relatere seg, ifølge Røde Kors.

Trenger mer penger

Etter jordskjelvet på Haiti i 2010 samlet Røde Kors inn den rekordhøye summen på 69 millioner kroner, mens jordskjelvet i Nepal fikk inn litt over 40 millioner. Foreløpig har Røde Kors samlet inn 41 millioner kroner til de syriske flyktningene.

— Det er langt ifra nok. Denne krisen er ikke slutt ennå. Når det er akutte situasjoner føler folk at de må gi med en gang, slik vi så etter jordskjelvene. I denne situasjonen må folk skjønne litt mer hva det dreier seg om. Når folk ser og forstår hva flyktningene har behov for så gir nordmenn, forteller innsamlingsleder Ellen Johnsen ved Røde Kors.

Nytt av i år er at flere mennesker vil være aktiv for å hjelpe mennesker i nød. Folk arrangerer loppemarked, løp for livet, klesinnsamlinger, støttekonserter, avlyser julebord, har kronerulling og lignende.

— Det koker litt hos oss nå. Det er nytt at det er vi som må være i beredskap for folk, men det er dette vi er gode på, så når får vi vist at vi kan hive oss rundt, sier Johnsen.

LES OGSÅ:

Les også

- Trykket er blitt mye større

Historisk innsamling

Røde Kors har, på et par uker, fått 5000 nye frivillige over hele landet. SOS-barnebyer har rekruttert 1400 katastrofefaddere på samme tid, mens Flyktninghjelpen er blitt nedringt av folk som vil tilby sine tjenester.

— Det har aldri vært så stor pågang med frivillige som det er nå. Her vil folk delta og gjøre noe. Det er nytt. Slik har vi ikke hatt det tidligere, sier Johnsen.

Organisasjonen Flyktninghjelpen omtaler årets innsamling som historisk.

— Vi har ikke opplevd en slik pågang av midler fra privatpersoner og bedrifter noensinne, forteller Raanes Bogsnes.

LES OGSÅ:

Les også

Drukner i klær til syriske flyktninger

Gjennom private innsamlinger har Flyktninghjelpen fått inn over 12 millioner kroner.

— Det har favnet så bredt og så dypt i hele befolkningen. Vi håper ikke dette er et blaff av engasjement men at vi holder på dette. For vi som arbeider med flyktninger vet at vi vil trenge hjelp i lang tid fremover, avslutter Raanes Bogsnes.