- Sånn prater du ikke til unge jenter

En venninne av Øygard reagerte på kommunikasjonen.

DØMT: Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard (53) ble i desember i fjor dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente. Han nekter straffskyld, og ankesaken går nå i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.
  • Sofie Gran Aspunvik
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

«Sånn prater du ikke til unge jenter», skal en kvinne Rune Øygard kjente godt ha sagt til den daværende ordføreren, da hun ble vitne til sjargongen mellom han og den 36 år yngre jenten.

Det skriver Aftenposten.

— Det var vanskelig for meg og Reidun, som ikke har barn selv, å vite disse tingene. Venninnen min ga derfor flere gode råd om hvordan vi skulle håndtere henne, sier Øygard da aktor i Eidsivating lagmannsrett spør om noen reagerte på tonen mellom han og jenten.

De mye omtalte Skype-loggene av samtaler mellom Øygard og jenten skulle i utgangspunktet ha blitt lagt frem i lagmannsretten torsdag.

En dokumentfeil har derimot gjort at fremleggelsen av disse er utsatt til neste uke. Det skal være klokkeslettet meldingene er sendt på som er blitt endret med én time på grunn av en teknisk feil.

Disse dokumentene skal være klare til uke to av rettssaken.

- Var aldri alene på hytten

Øygard fortsatte dermed sin forklaring etter lunsj uten å bli konfrontert med det som av tingretten ble omtalt som seksualisert og kjæresteaktig kommunikasjon.

Les også

Øygards forsvarer slipper til med spørsmål

Les også

Kjærlighetserklæringerfunnet i nye SMS-er

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen starter derfor allerede i 13-tiden torsdag sin utspørring av klienten.

Larsen ber Øygard fortelle om høstferien 2009, da han, Reidun og jenten var på hyttetur på Vestlandet. Jenten mener at det første samleiet fant sted her, mens Reidun var på butikken. Jenten var på dette tidspunktet 13 år gammel.

— Reidun var kanskje ute på do en tur innimellom, men utover det var aldri jeg og jenten alene på hytten, sier Øygard, ifølge Aftenposten.

Han får deretter spørsmål om han på noe tidspunkt tenkte at jenten kanskje var forelsket i ham.

- Jeg ble fascinert

— Der og da reflekterte jeg ikke over det. Men nå i ettertid forstår jeg ikke at jeg kan ha fått meg til å skrive en del av det jeg har skrevet, når jeg hører det hun sier og ser at hun ble fascinert av språkbruken, sier Øygard.

Larsen: - Ble du fascinert, da?

Øygard: - Jeg ble fascinert av tilliten hun hadde til meg og det at hun brukte sitt språk overfor meg på ungdommers vis.

Larsen: - Hva tenker du om dette språket i dag?

Øygard: - I dag forstår jeg ikke at jeg ikke var mer kritisk der og da, og at jeg ikke så hvordan denne kommunikasjonen kunne oppfattes. I naivitet drev jeg kommunikasjonen videre, og det skulle jeg ikke gjort. Det beklager jeg på det sterkeste.

Spør om skjenking

Jentens bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, starter deretter sin utspørring. Hun ber Øygard fortelle om kvelden på setra da jenten hevder at hun ble skjenket av Øygard, slik at hun ble uvel og mistet hukommelsen. Øygard selv har tidligere i dag sagt at jenena var syk av en annen, uviss årsak, og at han ikke ga henne alkohol.

Les også

Fant mange nye bilder og SMS-er

Les også

Ba juryen glemme alt de vet om Øygard-saken

Han sier at han tenkte at hun kanskje hadde epilepsianfall.

Hjortdal: — Du var langt unna folk med en 15-åring som kanskje hadde epilepsianfall. Hvorfor kontaktet du ikke lege?

Øygard: - Det var ikke i mine tanker å dra fra henne da, hun var ordentlig syk.

Konfrontert om PR-rådgiver

Videre spør Braathen Hjortdal om hvordan Rune Øygard har forholdt seg til mediene etter at han ble anmeldt 18. september 2011.

— Det var enormt trykk på meg og alle rundt meg, sier Øygard.

Bistandsadvokaten legger deretter frem et eksemplar av VG og lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD), der Rune Øygard er viet opptil flere helsider kort tid etter anmeldelsen høsten 2011. Intervjuene har funnet sted på kontoret til PR-rådgiver Elizabeth Hartmann, som skal være en nær venn av Øygard.

— Hartmann var ikke noen form for PR-rådgiver eller noe slikt, vi lånte kontoret hennes for å ta i mot VG og GD der, for å dempe situasjonen litt. Hvordan de redigerer sidene og bildestørrelser og slikt, kan ikke jeg gjøre noe med, sier Øygard.

Da Hjortdal var ferdig med sin utspørring, hadde også dommeren et par egne spørsmål.

Hyttesengene fjernet

Han ba Øygard forklare hva han mener med at han og Reidun «ryddet» hytten da de ble gjort kjent med anklagene. I går nevnte den tidligere ordføreren nemlig at de har fjernet sengene fra hytten på Vestlandet.

Øygard: - Vi ville fjerne alt som minnet oss om den saken vi var havnet i. Det tror jeg er naturlig når man anklages for slikt, man vil få det på avstand.

Dommeren: - Hvor raskt etter anklagene ryddet dere hytten, altså fjernet sengene?

Øygard: - Det tror jeg vi gjorde allerede samme dag. Vi ville ikke bli minnet om dette.

Dommeren: - Men hvordan visste du hva hun hadde anklaget deg for, hvilke senger du skulle rydde? Dobbeltsengen eller køyesengen hun vanligvis disponerte?

Øygard: - Vi ville kvitte oss med alle sengene, vi demonterte dem og bestilte nye samme dag.

Publisert: