- Bør kun gjennomføres om det er akutt fare for gislenes liv

Klokken tre bekreftet UD at det pågår en militæraksjon ved anlegget In Aménas i Algerie. Slike aksjoner bør bare iverksettes i ekstreme tilfeller, mener ekspertene.

BETENKT: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.
  • Sveinung Berg Bentzrød
  • Martin Skjæraasen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

ANI melder i en hastemelding at kidnapperne skal ha forsøkt å transportere gisler ut av anlegget i en bil. Denne skal ha blitt bombet av et algirsk helikopter.

Flere skal være drept, men ANIs kilde vet ikke hvor mange som var i bilen. Det har kommet flere meldinger om antall drepte, men dette lar seg ikke bekrefte.

Ikke dekning av mørket eller terrenget

Aftenposten har vært i kontakt med flere kilder i og utenfor Forsvaret for kommentar til de første opplysningene om aksjonen mot gisseltakerne.

Disse kildene sier at en slik aksjon, der man stuper inn, bare bør gjennomføres hvis situasjonen er absolutt akutt for gislenes liv.

Les også

Siste: - Skjøt mot alt som beveget seg

Les også

UD: Det pågår nå en militær operasjon

Styrken som angrep gisseltakerne, hadde hverken dekning av terrenget eller av nattemørke. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier at han deler disse oppfatningene.

— En aksjon mot gisseltakere krever detaljert og god informasjon om et anlegg som det i Algerie, om hvordan anlegget er bygget opp, hvor gisler og gisseltagere befinner seg. Uansett velger man ikke en slik løsning med mindre det ikke finnes andre utveier, sier Diesen.

— Dersom det er korrekt at man angrep en kolonne, er dette også vanskelig. Det er svært problematisk å skille mellom gisler og gisseltagere, hvis det er slik at det sitter noen av hver i de ulike bilene, sier Diesen.

- To måter å løse dette på

Utenriksdepartementet satte krisestab onsdag morgen, straks departementet var varslet om angrepet i Algerie. Nå jobber de dag og natt for å bidra til å få gislene trygt hjem.

— Hvis du ser på hendelser rundt om i verden de siste tiår, er det to måter å løse en situasjon som denne. Enten bruke tid og forhandle, i håp om å slite ut terroristene, eller å slå til raskt, hardt og brutalt. For å vise at terror aldri lønner seg, sier viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Bruun-Hanssen kommenterer ikke situasjonen i Algerie, men snakker på generelt grunnlag.

— Vi husker hva som skjedde under gisselaksjonen i Moskva og i Beslan, men løsningene har variert. Man har hatt ulike situasjoner og ulike tilnærminger. Dette har blant annet med hva slags politisk ledelse det har vært i landene, sier viseadmiralen.

Publisert: