Tar halve regningen

Brustad kritiseres for dekning av Kjøll-fakturaen

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Næringsdepartementet dekker 375.000 kroner for PR-bistand til Berit Kjøll i striden mellom staten og Aker, går det fram av en pressemelding fra departementet.

Fakturaen er dobbelt så stor, og dermed sitter statens tidligere styremedlem i Aker Holding igjen med et tilsvarende beløp som hun må dekke selv.

Fakturaen på 750.000 kroner gjelder kommunikasjonsfaglig bistand til Berit Kjøll som statens styremedlem i Aker Holding. Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) sier Kjøll ikke har hatt grunnlag for å anta at departementet skulle dekke regningen fordi det ikke var avklart på forhånd.

Hun bekrefter til NTB at departementet var kjent med at Kjøll hadde søkt kommunikasjonsfaglig bistand, men understreker at det ikke forelå noen avtale om hvem som skulle betale.

Les også

Berit Kjøll brukte 740.000 på medierådgivere

Berit Kjøll brukte 740.000 på medierådgivere Noe å skjule?

Beslutningen om å dekke halve fakturaen blir sterkt kritisert av representanter for Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

-Det er helt uakseptabelt at regjeringen skal bruke penger til å dekke en slik faktura, sier stortingsrepresentant Kjell Arild Hareide (KrF). Han mener beslutningen kan tyde på at regjeringen har noe å skjule i denne saken.

Hareide sier Sylvia Brustad vil være tjent med å fortelle helt åpent hva som ligger til grunn for departementets beslutning når den delvise dekningen ikke var avtalt på forhånd. Statsrådens uttalelser om at saken ikke skal skape presedens viser hvor ulogisk og uholdbar beslutningen er, sier Hareide.

Han får støtte av næringspolitisk talsmann, Harald Tom Nesvik, i Fremskrittspartiet.

Til Stortinget?

-Beslutningen er fullstendig uakseptabel. Statsråden kan ikke bruke 375.000 kroner uten begrunnelse. Derfor krever jeg at Brustad redegjør overfor Stortinget for hvilke avtaler som ligger til grunn for at Kjøll nå skal få 375.000 kroner av skattebetalernes penger, sier Nesvik.

Han mener det var Brustad selv som skapte mye av rotet i Aker-saken ved sin opptreden.

-At hun nå dekker et så stort beløp for en av partene i denne konflikten fremstår som uryddig. Argumentene fra Sylvia Brustad holder ikke. Det går ikke an å bruke 375.000 kroner fordi Kjøll var innblandet i en ekstraordinær sak, slik departementet argumenterer for, sier Nesvik.

Ingen i ryggen

Det var transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions som skapte den ekstraordinære situasjonen for Berit Kjøll som styremedlem. Kjøll hadde ikke som de andre aktørene noen organisasjon i ryggen som kunne bistå henne mens striden med Aker-toppene pågikk.

-Etter en samlet vurdering har departementet derfor besluttet å dekke en del av kostnadene til kommunikasjonsfaglig bistand. I denne saken havnet Kjøll i en krevende situasjon, og det er en totalvurdering som ligger til grunn for departementets beslutning om delvis dekning av kostnadene, sier Brustad.

Hun bekrefter til NTB at departementet var kjent med at Kjøll hadde søkt kommunikasjonsfaglig bistand, men understreker at det ikke forelå noen avtale om hvem som skulle betale.

Brustad understreker at beslutningen ikke skal skape presedens for at staten dekker kostnader knyttet til styreverv og viser igjen til at det i Aker-saken var en ekstraordinær situasjon.

Publisert: