Viggo Kristiansen er frikjent for drapene i Baneheia. Dommen er enstemmig.

– Enhver tvil skal komme den tiltalte til gode, sa dommer Tonje Vang i innledningen hennes i Borgarting lagmannsrett.

(Aftenposten) – Viggo Kristiansen har sonet urettmessig i fengsel i 21 år, sa lagdommer Tonje Vang. Han er nå en fri mann.

Publisert: Publisert:

Det er nå over 22 år siden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og knivdrept i turområdet Baneheia i Kristiansand. Den gang 21 år gamle Viggo Kristiansen og 19 år gamle Jan Helge Andersen ble pågrepet.

Andersen erkjente ugjerningen. Han trakk også Kristiansen inn i sin forklaringen som medskyldig. Viggo Kristiansen nektet med en gang for å ha noe med drapene å gjøre, men ble dømt til 21 års forvaring.

Kristiansen har hele tiden sagt at han er uskyldig. I dag ble han offisielt trodd.

– En siktet er ansett som uskyldig frem til det motsatte er bevist. Beviskravet er strengt. Enhver tvil skal komme den tiltalte til gode, sa dommer Tonje Vang i innledningen hennes i Borgarting lagmannsrett.

Dette beviskravet er ikke godt nok, ifølge retten. Viggo Kristiansen frikjennes. Han vedtar dommen. Det samme gjør Riksadvokaten.

Dommen er enstemmig.

Dermed er Viggo Kristiansen fullt ut frikjent i Baneheia-saken.

Advokat Bjørn Gulstad inviterte pressen til et møte etter frifinnelsen, skriver Aftenposten. Der sa han blant annet at han er utsatt for et overgrep av de han skulle stole mest på: Staten.

– Den tiden det tar å sone 21 år i fengsel, som føles lenge når alle dager er like, må man i denne saken i tillegg legge til angst, frustrasjon, avmakt, bitterhet som en del av normaltilstanden, ja, da må dette ha vært en form for tortur, sa han.

Viggo Kristiansen kom hjem til Kristiansand i juni i fjor sammen med faren etter at Høyesterett avgjorde at han kunne løslates.

Dette er grunnene til at han nå frifinnes:

Les hele saken med abonnement