Støre vil ta imot 10.000 syriske flyktninger

Norge bør åpne for å ta imot til sammen 10.000 syriske flyktninger i år og neste år, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale til landsmøtet torsdag.

Publisert:

LANDSMØTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre på Oslo Kongressenter før åpningen av partiets landsmøte torsdag. Foto: NTB SCANPIX

— I Syria er halvparten av befolkningen på 22 millioner på flukt. Å gi opphold til flere løser ikke problemet, men det kan ta av noe av presset og vise at vi tar større ansvar, sa Støre.

Forrige helg vedtok også landsmøte i Venstre å ta i mot 10 000 flere syrere.

I følge Ap vil flere syriske flyktninger øke statens utgifter med rundt 800 millioner kroner det første året, og en milliard kroner det neste året.

— En forutsetning er at kommunene er i stand til å ta imot, bosette, og hjelpe til slik at mennesker og familier kan komme i gang med livene sine, sa Støre.

I landsmøtetalen sa han ingenting om behandlingen av asylbarna.

Men Ap-lederen åpnet for å godkjenne Palestina som uavhengig stat.

Da Støre var utenriksminister, var han blant de første vestlige ministerne som anerkjente Hamas. Nå kan han bli den første Ap-lederen som anerkjenner Palestina.

— I dag lever folk i en en-statsrealitet - to folk med ulike rettigheter. Det kan ikke bare fortsette. Dette er noe av det landsmøte skal bruke tid på, sa Støre.

Nye klimaforslag

Støre kritiserte Ern Solberg-regjeringen for å svekke arbeidstakernes rettigheter og få flere midlertidig ansatte.

— Og det er ille at Venstre og KrF ikke hindret Høyre og Frp å gjøre det sa, Støre.

Klimapoltikk blir ett av temaene som skal diskuteres i løpet av de tre landsmøtedagene. Støre sa partiet burde ha store ambisjoner for å utvikle forslag for hvordan få ned klimautslippene.

— Vi må snakke om klimamuligheter, fordi løsningene kan være med på å utvikle et samfunn med mer rettferdighet og bedre livskvalitet, sa Støre.

Han trakk frem bybanen i Bergen som spesielt vellykket tiltak.

— Derfor foreslår vi at om byene spiller på lag og bygger boliger og næringsbygg nære kollektivtraseene, så er vi rede til å følge opp. Da går vi inn for at staten kan ta inntil 70 prosent av regningen for utbygging av kollektivnettet, sa Støre.

Han sa også at partiet ønsker oljefondet ut av kullselskaper.

Støre mener ambisjonene under klimatoppmøtet i Paris må være store:

— Jeg håper dette landsmøtet bekrefter Aps ambisjoner: At Norge skal bidra med kutt tilsvarende 100 prosent av norsk utslipp i 2030, sa Støre.

Ny kunnskapspolitikk

Støre varlset også bred diskusjon om en ny kunnskapspolitikk.

— For noe har falt ut av det moderne kunnskapsbegrepet: det praktiske arbeidet, håndverket, yrkesfaget - noe som egentlig er kjernen i kunnskap og erfaring. Arbeiderpartiet vil løfte den praktiske kunnskapen tilbake i fortellingen om kunnskapsnasjonen Norge, sa Støre.

Han viste til sitatet: "Vi blir stadig flere som kan tale i en katedral, men stadig færre som kan bygge den".

Forenkling betyr sentralisering

Han angrep også Solberg-regjeringens satsing på forenkling på mange samfunnsområder.

— I realiteteten er det en sentralisering. Vi møter mange som nå engasjerer seg mot å selge staten ut av Flytoget, Kongsberg-gruppen, Telenor og Statsskog. Vårt svar til regjeringen er høyt og tydelig: Ap vil bygge landet, ikke selge det,.

Støre sa landsmøtet også skal diskutere politikken for nordområdene.

— Men også for olje og gasssektoren skal vi utnytte nye muligheter i nord. Vi skal gjøre det med all den varsomheten disse områdene krever. Men vi stiller klare krav: Ap har aldri ment at det skal bores i iskanten. Ikke før, og ikke nå, sa Støre.

Støre minnet om at det er nøyaktig 150 dager til de første valglokalene åpner i høstens kommunevalg.

— Det er tiden vi har til å vinne velgerne, til å skape vennskap og utvikle politiske allianser. Mitt budskap er å snakke godt og grundig med de som kan bidra med slikt samarbeid, og begynn tidlig, sa Støre.

Han henvendte seg da spesielt til de mange lokalpolitikerne og ordførerkanditatene i landsmøtesalen.

Publisert: