11 personer drept av menn som skulle ut av Norge

Denne uken skjedde det igjen.

Publisert Publisert

DOBBELTDRAP: En mann ble erklært død etter en knivstikking på Grønland i Oslo onsdag morgen. En utvist 55-åring tok også livet av en kvinne i 40-årene på Manglerud samme dag. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • NTB

Det er VG som har gått gjennom sakene tilbake til 2003. Avisen skriver at tallet inkluderer trippeldrapet på Valdresekspressen i 2013 og dobbeltdrapet i Oslo onsdag, hvor en utvist 55-åring er siktet.

Justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier han ser alvorlig på problematikken.

— Det er svært alvorlig at personer som er utvist, begår alvorlig kriminalitet. At personer som skulle vært uttransportert, begår drap, er en alvorlig understreking av det regjeringen har gjort klart siden tiltredelsen, nemlig at utviste personer skal ut av landet så raskt som mulig, sier Anundsen.

VG understreker at tallene er basert på omtalte drapssaker, og er ikke nødvendigvis utfyllende.

«Ikke tilfeldige ofre»:

Les også

55-åring tatt for to knivdrap

Mottok NAV-støtte

Mannen som er siktet for å ha drept to personer i Oslo onsdag er tunisisk statsborger, og hadde ikke lovlig opphold i Norge. Siden 1980-tallet har han kjempet for å bli værende i landet.

Politiet opplyser til NTB at det ser ut til at mannen hele tiden har bodd i Oslo, tatt ut penger på Nav og hatt flere arbeidsforhold før han ble pasient hos Søndre Oslo Distriktspsykiatriske (DPS) på Mortensrud der han er blitt behandlet i et par måneder.

— Han har fått to avslag på søknader om familiegjenforening og oppholdt seg ulovlig i Norge, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt.

Ifølge VG ble 55-åringen formelt utvist fra Norge 29. oktober i 2014, med utreisefrist på tre uker.

— Det var et utvisningsvedtak på grunn av ulovlig opphold i landet. Politiet har aktivt forsøkt å oppsøke og kontakte ham, men har ikke oppnådd kontakt. Han har bodd på andre steder enn det som var oppgitt, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt.

Politiet forsøker nå å finne ut av hva som egentlig skjedde i etterkant av utvisningsvedtaket.

Psykiatri

Mannens forsvarer, advokat Steinar Steenvaag, sa til NTB sent onsdag kveld at hans klient trolig blir tvangsplassert i psykiatrien, og at han regnet med at varetektstiden blir tilbrakt på sykehus.

— Dette er en person som er helt ute av seg. Han er lite orientert om tid og sted, og skjønner ikke hva han har gjort. Han er ute av stand til å si noe om motiv eller om han erkjenner eller ikke erkjenner straffskyld, sa Steenvaag.

Mannen ble pågrepet i Oslo onsdag ettermiddag. Politiet fikk melding om det første drapet på Manglerud klokka 7.38 og det andre på Grønland tre kvarter senere.

Det første offeret, en kvinne, ble knivstukket ved et garasjeanlegg på Manglerud og erklært død på stedet. Senere ble mannen funnet ved et gatekjøkken på Grønland. Han ble erklært død på sykehus. (©NTB)

Publisert