Test av middagskorn: Dette er et sunnere alternativ til ris

Flere og flere oppdager quinoa, byggris, couscous og bulgur som alternative middagstilbehør, men hva er det sunneste valget?

UTVALGET: Dette er produktene som er testet.
  • Bramat.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Når du skal velge et korn som middagstilbehør, velg fullkorn! Det er ensbetydende med mer fiber, vitaminer og mineraler.

Vi har testet syv produkter, og to av dem får terningkast seks.

Middagskornene ble testet ut fra næringsinnhold. Smak er ikke en faktor, lurer du på hva folk mener om smaken på de ulike produktene, sjekk resultatet her.

Les også:Grovkarbo fremfor lavkarbo

Hvete til middag

Både bulgur og couscous er laget av durumhvete. Begge kan du få som fullkorn og fin variant. Når du velger fullkorn er innholdet av fiber, vitaminer og mineraler høyere. Dette skyldes at hele kornet brukes i fremstillingen. I denne testen har vi kun tatt med middagskorn som er å få kjøpt i de største matvarekjedene, og der har vi ikke funnet fullkorncouscous eller fullkornbulgur.

Couscous lages ved å blande durumhvete med vann og forme den til små korn, mens bulgur er hvetekjerner som er dampkokt, tørket, polert, siktet og knust. Bulgur har lange tradisjoner i matlaging i Midtøsten, mens couscous er mer brukt i Nord-Afrika.

Bulgur og couscous er svært raskt å tilberede og er smarte valg når tiden på kjøkkenet er knapp.

Les også: Derfor bør du spise fullkorn

Tradisjonelt byggris

I oldtiden hadde vi ikke ris, men bygg. Vikingene brukte bygg til flatbrød, grøt, gryter, supper — egentlig til det meste. Du har kanskje spist betasuppe. De gråhvite kornene i suppen er nettopp bygg.

Bygg sin storhetstid gikk over og hveten overtok etter hvert tronen og fikk en sentral plass i kosten vår. At bygg har fått en liten oppsving er positivt. Dette kornet er nemlig en fin kilde til antioksidanter, kostfiber, protein, B-vitaminer og mineraler. Betaglukan er en type fiber i bygg som styrke tarmen som immunorgan. Dessuten kan betaglukaner forsinke opptaket av kolesterol og sukker.

Når det gjelder antioksidantene inneholder bygg mer enn andre korn. Antioksidantene bidrar også til den bitre smaken til bygg og derfor smaker bygg mer bittert enn hvete.

I butikken finnes også vakumpakket byggris med smak. Disse er forhåndskokte (ikke tørre) og lot seg ikke sammenligne med de andre produktene i testen.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Helios Økologisk quinoa

En av testens vinnere. Høyest innhold av protein, greit innhold av fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Coop Middagsbygg

En av testens vinnere. Dobbelt så mye fiber som de fleste andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Tipiak Couscous

Greit med protein, litt lite fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Coop Couscous

Greit med protein, litt lite fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Gogreen Bulgur

Greit med protein og fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Eldorado Couscous

Greit med protein, litt lite fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Møllerens Bygg ris

Greit innhold av fiber, mindre protein enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Artikkelen er skrevet av bramat.no

Publisert: