Endelig blir Apples taleassistent, Siri, norsk

Se hva vi fant i nye Ios 9.

Siri.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Apples taleassistent Siri har tilsynelatende kommet til hele verden før oss, og det er ikke fritt for at vi har følt oss litt forbigått også etter at ble tilgjengelig på både svensk og dansk.

Et fortrinn våre naboer trolig ikke får beholde så lenge. I Apples nye Ios 9 er nemlig Siri en av de første som hilser på deg. Og, hun hilser omsider også på norsk, selv om Apple offisielt ikke har bekreftet at Siri kommer i norsk språkdrakt.

Et nytt språk i innstillingene: «Hei Siri»

KLAGET: Siri klaget en del over dårlig internettforbindelse, men fungerte helt fint så fort den fikk koblet til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi lastet ned utviklerversjonen av nye Ios 9 for å prøvekjøre. Da vi først forsøkte å bruke tjenesten fungerte den ikke skikkelig, og klaget over dårlig tilkobling til internett. Noen øyeblikk senere var hele funksjonaliteten vekk, og erstattet av gammeldags og relativt dum talekontroll som bare skjønner nøkkelord.Et par omstarter senere, og rydding i apper som viste seg å låse telefonen, tumler vi oss inn i innstillingsmenyen der Siri venter på oss. Litt spente åpner vi språkvalgsmenyen, der vi vet at både Kinesisk, Svensk, Dansk og en rekke andre språk venter på oss.

Og jaggu, her har norsk kommet på plass som ett av valgene.

Fungerer brillefint allerede

Nøkkelordet for å aktivere Siri er nå «Hei Siri», og ikke det noe tvetydige «Hey Siri» som vi fikk beskjed om å bruke ved første oppstart.

Et par øyeblikk senere har vi gjennomført vårt første søk ved hjelp av Siri på norsk, og telefonen henter frem veibeskrivelser for å komme seg raskest mulig inn til Oslo sentrum.

Siri klager støtt over litt vanskelig internettforbindelse, og vi mistenker at Apples servere kan være hardt belastet nå som utviklerversjonen av Ios 9 nettopp er sluppet. Men når den først får «grep», fungerer den akkurat slik den skal.

Apple vil ikke bekrefte

Dermed er altså Siri etter alle solemerker på vei til norske breddegrader, og det uten at Apple har gjort noe stort vesen av det.

Men med tanke på at Apple Watch som baserer seg tungt på talefunksjonalitet også kommer til Norge etter hvert, ville det være veldig rart om klokken kom før Siri var fiks ferdig og sluppet på det norske markedet.

På spørsmål om Siri vil få støtte for norsk i Ios 9, svarer Apple via sitt norske kommunikasjonsbyrå følgende i en kommentar: «Siri støtter i dag ikke norsk for Ios 8.»

Dårlig stemmekvalitet

Selve stemmekvaliteten er en rimelig generisk tekst-til-tale-variant. På de andre språkene tjenesten er lansert har den et langt penere mål enn den per dags dato har på norsk.

Da vi spurte hva klokka var fikk vi følgende svar fra Ipaden: «God morgen. Klokka er ti-komma-trettisju.»

Mange mobilprodusenter pleier å skille mellom høykvalitets og lavkvalitets tale, der høyere kvalitet må lastes ned som en oppdatering under bruk. Det virker med andre ord som om Apple har gått for den kjipeste kvaliteten i første omgang.

Les også:

Ios 9 blir smartere

Her er nye Os X El Capitan

Publisert: