- Stort flertall for Lysbakken

Valgkomiteen i SV innstiller på ny partileder i slutten av januar. Samtidig har de en nøtt å knekke for å unngå mannsdominans.

NTB

— Av de lokallagene som har kommet med innspill, er det et stort flertall for Audun Lysbakken, sier valgkomité-leder Tora Aasland til NTB.

Må ha kvinne som nestleder

Uansett om valgkomiteen innstiller på Audun Lysbakken eller Heikki Holmås som Kristin Halvorsens etterfølger, må de også passe på at det kommer på plass en kvinnelig nestleder i SV.

— Vårt mandat er å finne ny leder, men det ligger i kortene at det også blir et suppleringsvalg, sier Tora Aasland.

Dersom valgkomiteen innstiller på Lysbakken, og han blir valgt under SVs ekstraordinære landsmøte 10. mars, så blir det en ledig plass som nestleder ved siden av nestleder Bård Vegar Solhjell. Det må i så fall bli en kvinne for å unngå tre menn i ledetrioen.

Men også dersom valgkomiteen innstiller på Holmås og han velges, vil det bli tre herrer i SVs ledertrio.

- Liten nøtt

— Da er situasjonen at en av de sittende nestlederne må ut - og erstattes av en kvinnelig nestleder. Så her sitter vi med en liten nøtt. Vårt valg av lederkandidat bestemmer neste trekk, sier Aasland.

Det er usikkert når valgkomiteen eventuelt vil gå ut med navn på foreslåtte nestlederkandidater.

GÅR FOR AUDUN: I lokallagene i SV som har meldt tilbake, er det stort flertall for Audun Lysbakken (t.h.) som ny partileder. Her fra en debatt mellom Heikki Holmås og Audun Lysbakken i Bergen i slutten av november. SEAN MELING MURRAY