- Vi er alle rystet av ondskapen

Jens Stoltenberg understreket at dagens to angrep ikke skal få ødelegge det norske demokratiet.

MANER TIL SAMHOLD: Statsminister Jens Stoltenberg.
  • NTB
  • Kristine Grue Langset
  • Lars Martin Gimse
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Mye er fortsatt er usikkert, vi er alle rystet over det som traff oss så brutalt og brått. Dette er en kveld som krever mye av oss alle, dagene som kommer vil kreve enda mer. Vi sørger med de døde og deres pårørende, vi lider med de sårede, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i kveld.

— Jeg har et budskap til den som angrep oss og de som står bak. Budskapet er fra hele Norge. Dere skal ikke få ødelegge oss, sa Stoltenberg, og fortsatte:

— Vi er en liten, men en stolt nasjon. Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal skyte oss til taushet, sa han.

Rystet over angrepene

Statsministeren og justisminister Knut Storberget er begge rystet over de to angrepene fredag.

— I kveld og i natt skal vi at vare på hverandre. I morgen skal vi vise at det norske demokratiet er sterkere når det gjelder. Vi skal finne de skyldige og holde dem ansvarlig, sa Stoltenberg.

— Det viktigste i kveld er å redde menneskeliv. Jeg anerkjenner det gode arbeidet politi og helsepersonell gjør, la han til.

Storberget fortalte at det så langt er bekreftet syv døde i forbindelse med bombeangrepet på regjeringskvartalet. Cirka ti er hardt skadet. Han oppga ikke noe tall for antall drepte på Utøya, men politiet har tidligere bekreftet at det dreier seg om minst ti personer. Flere er fremdeles savnet.

— Det er også pågrepet en mann i forbindelse med det som skjedde på Utøya. Vi har fått bekreftet at han er norsk, sier Storberget.

Stoltenberg hadde et klart budskap under pressekonferansen.

— Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet. Det skylder vi ofrene, sa statsministeren.

Tenker på de pårørende

Storberget oppfordrer Oslo-borgerne til å holde seg hjemme fredag kveld.

— På grunn av den uavklarte situasjonen som har rådet, så har myndighetene bedt om man søker å holde seg hjemme og bruke mobil så lite som mulig.

Litt tidligere på kvelden snakket statsminister Jens Stoltenberg med NTB.

— Mine tanker går først og fremst til de skadede, de omkomne og deres pårørende. De som står bak dette, ønsker å spre frykt. Nettopp derfor må vi ikke la frykten ta overhånd, den må ikke få styre oss, sa han.

— Det er for tidlig å spekulere i gjerningsmenn og motiver, for situasjonen er meget uoversiktlig, sa en tydelig preget statsminister.

Stoltenberg var selv på jobb fredag, men kom helt uskadet fra bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet.

Ekstraordinært statsråd

— Nå har vi fått dramatiske meldinger fra Utøya. Politiet har satt alle ressurser inn i arbeidet, og det er viktig at de får gjort jobben sin, sier statsministeren, som blir holdt løpende orientert av politiet.

Fredag kveld var alle regjeringens medlemmer på vei tilbake til Oslo for å delta i et ekstraordinært statsråd lørdag.

— Det er veldig alvorlig når mange ungdommer på en politisk sommerleir opplever skyting, og den dramatikken som fører med det. Vi har fått mange illevarslende meldinger, men foreløpig har vi ikke fått bekreftet noe fra politiet, sier Stoltenberg.

— Jeg har selv vært på Utøya hver sommer siden 1970-tallet, det var planlagt at jeg skulle dit i morgen tidlig. Når noen angriper en sommerleir fylt med ungdommer, er det noe veldig galt som har skjedd, sier statsministeren.

Publisert: