- Ikke teknisk svikt

Teknisk svikt skal ikke ha vært årsaken til at en rullestolbruker ble kastet ut av en karusell på fornøyelsesparken Tusenfryd torsdag.

Publisert: Publisert:

— Vi har ikke funnet årsaken til ulykken, men vi tror ikke feilen skylder teknisk svikt, sier informa-sjonsdirektør Per Wiggo Richardsen i Det Norske Veritas (DNV) til NTB.

Etter grundige undersøkelser fredag, har DNV kommet frem til at alt er i orden med karusellen Rol-lOver. Karusellen vil likevel være stengt frem til årsaken til ulykken er avklart.

- Ikke menneskelig svikt

Politiet opplyser etter undersøkelsene fredag at sikkerhetsbøylen ikke har vært åpen eller har åpnet seg under kjøring. Ingenting tyder på at menneskelig svikt er årsaken til ulykken.

— Vi vil avhøre de to operatørene som jobbet ved karusellen, men ingenting indikerer at det er gjort noen personlige feil i forkant av ulykken, sier fungerende lensmann i Ås, Stein-Olaf Røberg, til NTB.

— Om det gjøres personlige feil og sikkerhetsbøylen ikke festes, vil ikke karusellen starte, opplyser driftsdirektør i Tusenfryd, Thomas Nygård.

Politiet vil granske videoopptakene av ulykken nærmere. I tillegg til operatørene av karusellen, vil politiet avhøre rullestolbrukeren og ledsagerne hans.

Den 23 år gamle rullestolbrukeren ligger på Ullevål universitetssykehus med lettere skader i hode og rygg. Tilstanden hans er stabil.

Andre ulykke på fem år i Norge

Ledelsen ved Tusenfryd opplyser at de nå vil gjennomgå operatørinstruksene i fornøyelsesparken, men presiserer at dette er første gang noe liknende har skjedd på Tusenfryd.

— Karusellene sjekkes jevnlig, og DNV var her senest for to uker siden. RollOver var en av karusel-lene som ble observert med tanke på hvordan operatørene jobbet, sier Nygård.

Ulykken på Tusenfryd er den andre alvorlige hendelsen ved norske fornøyelsesparker på fem år. Den forrige ulykken skjedde på Momarkedet da ei jente falt ned fra et pariserhjul, opplyser Richard-sen.

- Ikke redd

Tusenfryd beklager på det sterkeste det som er skjedd, og vil gjerne hjelpe den skadde mannen.

— Vi har sendt blomster til sykehuset, men er opptatt av at vedkommende må si ifra om det er noe vi kan gjøre. Vi vil dra på sykebesøk om vi får lov til det, sier Nygård.

Folk strømmet til fornøyelsesparken som vanlig fredag. En familie hadde tatt turen fra Tromsø blant annet for å dra på Tusenfryd. Torsdagens ulykke skremmer ikke familien bort fra å kjøre karusel-ler.

— Vi er ikke redde, men det er jo litt skummelt at en ulykke som dette har skjedd. Det setter en liten stuck i deg, sier Gunn-Inger Sørensen.

— Jeg regner med at alle karusellene er rimelig sikre. De blir jo sjekket jevnlig, og sikkerheten er vel skjerpet dagen derpå etter en ulykke som denne, sier Knut Hilbert Larsen.

<b>TENKER PÅ ULYKKEN:</b> Jacob Larsen, far Knut Hilbert Larsen og mor Gunn- Inger Sørensen fra Tromsø har gårsdagens ulykke på Tusenfryd i tankene under dagens besøk i familieparken. <br/>FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

<b>UNDERSØKER:</b> Informasjonsdirektør i Veritas, Per Wiggo Richardsen (t.v) og fungerende lensmann i Ås Stein-Olaf Røberg foretok fredag undersøkelser på karusellen. Driftssjef i Tusenfryd Thomas Nygård (t.h) er opptatt av å finne årsaken så fort som mulig.<br/>FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

Publisert: