Flere medier: Tor Mikkel Wara blir ny justisminister

Regjeringen avholder ekstraordinært statsråd senere i dag. Der vil Tor Mikkel Wara bli utnevnt som ny justisminister.

Publisert Publisert

KAN FÅ NY JOBB: Tor Mikkel Wara (til høyre), her sammen med tidligere First House-kollega Bjarne Håkon Hanssen. Foto: NTB scanpix

  • NTB

Det var Dagbladet som først meldte at 53-åringen fra Karasjok i Finnmark skal etterfølge Sylvi Listhaug som ny justis-, beredskap- og innvandringsminister, etter at Listhaug ble presset til å gå av.

Les også

Bravo, Sylvi! Bravo!

NTB får bekreftet at Tor-Mikkel Wara blir utnevnt i ekstraordinært statsråd senere i dag. Dermed ligger alt til rette for at Per Sandberg fortsetter som fiskeriminister etter å ha tilbrakt påsken i tenkeboksen.

Lysende talent

Wara har jobbet i PR- og kommunikasjonsbransjen i mange år og kommer fra First House, der Sylvi Listhaug også arbeidet tidligere. Han har en meget høy stjerne blant mange i Fremskrittspartiet, kanskje særlig den yngre garde.

SAMTALEPARTNERE: Her er Frp-leder Siv Jensen sammen ned Tor Mikkel Wara etter en partilederutspørring i 2009. Wara har vært en viktig samtalepartner for partileder Jensen. Foto: NTB SCANPIX

Wara har vært en viktig samtalepartner for Frp-leder Siv Jensen i en årrekke og er kjent for skarpe analyser og slagferdige formuleringer. Som ung ble han betraktet som et lysende politisk talent. Han gjorde seg bemerket som leder av Fremskrittspartiets Ungdom mellom 1987 og 1990, satt i Oslo bystyre i samme periode og ble innvalgt på Stortinget i 1989. Mellom 1991 og 1993 var han nestformann i Fremskrittspartiet og av mange vurdert som partihøvding Carl I. Hagens naturlige arvtaker.

Liberalist

Wara hadde også vervet som finanspolitisk talsmann, men var en del av partiets liberalistiske fløy som på det nærmeste ble utradert etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994.

I motsetning til mange av sine kampfeller blant partiets liberalister brøt Wara aldri helt med Frp, selv om han meldte seg ut av FpU. Han tok farvel med rikspolitikken etter én periode på Stortinget. Særlig etter at Siv Jensen overtok som partileder i 2006 har han bidratt i mange ulike partisammenhenger, også på konferanser og som foredragsholder for Frps fylkeslag.

VIKAR: Per Sandberg (Frp), foreløpig fungerende justisminister. Foto: NTB SCANPIX

Positiv til innvandring

Frp-nestleder Per Sandberg var før påske åpen om at han var usikker på om han ønsket justisministerposten permanent. Han har fungert i stillingen siden Sylvi Listhaug gikk av og var også konstituert da hun var i mammaperm.

Fra flere hold er det blitt opplyst at Sandberg ville ha fått jobben dersom han ønsket den, men valget av Wara blir også godt mottatt, i det minste i deler av partiet.

Enkelte på partiets mer verdikonservative fløy er nok bekymret for uttalelser Wara kom med da han selv var aktiv i politikken. Han ga i flere sammenhenger uttrykk for at innvandringen til Norge er en berikelse for landet, selv om han også understreket at han ønsket begrensninger og var kritisk til pengebruken som knyttet seg til dette.

LANG FRP-HISTORIE: Tor Mikkel Wara sammen med tidligere Frp-formann Carl I. Hagen før et sentralstyremøte i partiet i 1989. Foto: NTB SCANPIX

I 1993 advarte han Hagen mot å bruke innvandrersaken som stemmesanker i valgkampen, skrev NTB.

– Hensikten med å bringe temaet inn i valgkampen må være å forebygge nasjonalistiske og rasistiske strømninger, ikke bare samle stemmer, sa Wara til nyhetsbyrået den gang.

Hagen: Wara er blitt voksen

Frp-nestor Carl I. Hagen mener Tor Mikkel Wara vil gjøre en utmerket jobb som justisminister og sier at den tidligere kronprinsen er blitt voksen siden sist.

– Han var jo uenig i det som skjedde på Bolkesjø og betalte ikke kontingenten i noen år. Men etter hvert er han jo blitt voksen han som alle andre – og innsett at konsekvensene ved innvandringen, som jeg advarte mot på 80-tallet, har slått til, sier Hagen til NTB.

Wara var formann i Fremskrittspartiets Ungdom, finanspolitisk talsmann og nestformann i Fremskrittspartiet, men trådte ut av rikspolitikken etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994 da partiet ble splittet og den mer liberalistiske fløyen forsvant.

– Han var en klar ideologisk liberalist, men det var jeg også, sier Hagen. Overfor Nettavisen slår han fast at de to har skværet opp for lengst etter det som skjedde for 24 år siden.

– Vil gjøre en utmerket jobb

Det gleder Frp-veteranen at Wara, som ble betraktet som partiets kronprins på begynnelsen av 1990-tallet, nå vender tilbake til rikspolitikken som justisminister.
– Det er veldig bra. Han kommer til å gjøre en utmerket jobb og vil fronte regjeringen, Frp og landet på en god måte, sier Hagen.

Rødt er sterkt kritisk til at regjeringen henter sin nye justisminister fra kommunikasjonsbransjen, mens Sp krever innsyn i Tor Mikkel Waras kundelister.

– Det kan se ut som First House alltid skal være representert i Erna Solbergs regjering. Når Listhaug går ut, går Wara inn, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Åpne kundelister

Når Tor Mikkel Wara senere i dag blir utvnevnt som ny justisminister, er det ikke første gang regjeringen rekrutterer fra kommunikasjonsbyrået First House. Sylvi Listhaug kom samme vei da hun ble landbruks- og matminister i 2013.
Den gang nektet Listhaug å opplyse om hvilke kunder hun hadde jobbet for og byrået nektet å legge fram kundelistene, skriver Dagsavisen, som trekker fram at Wara nettopp var en av Listhaugs våpendragere da.
– Dersom Wara ikke kan legge fram kundelistene sine, så synes jeg han bør takke nei til å bli statsråd, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til avisen.

Publisert