Tøffe tak i tamilaksjon

Sent i kveld var det fortsatt stillingskrig mellom ampre tamilaksjonister og opprørspoliti i Oslo Sentrum.

  • Aftenposten.no
  • Kjell Børringbo
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Ved 23-tiden hadde politifolk med hjelmer, køller, skjold og hunder omringet en gjeng hissige demonstranter nederst i Thor Olsens gate ved Børsen. Et par eldre medlemmer av det tamilske miljøet forsøkte å roe ned de mest hissige unge demonstrantene.

— Politiet ser ut til å ha kontroll på situasjonen, de har dem på en måte i et knitpetak her, rapporterer frilancefotograf Krister Brandser til aftenposten.no.

Han forteller videre at det virket som om politiet ønsket å pågripe en eller flere av de mest aktive demonstrantene.

Slagord og bannere Demonstrasjonen startet ved 21-tiden, da en gruppe på tre-fire hundre tamiler startet en demonstrasjon utenfor Stortinget. De ropte slagord og hadde med seg plakater og bannere. De satt seg etterhvert ned i veibanen og stoppet både trikk- og busstrafikken i Stortingsgaten.

«Norge, reager før det er for sent», var hovedparolen til tamilaksjonistene.

Mange hundre drepte

Demonstrantene hevder at så mange som ett tusen opprørere er blitt drept under regjeringstroppenes aksjoner mot LTTE-geriljaen i Sri Lanka denne helgen, og krevde handling fra norske myndigheter.

Nyhetsbyråene rapporterte i går om over 420 drepte opprørere i kamper med regjeringssoldater, i løpet av de siste tre dagene.

- Send mat og medisiner Demonstrantene ropte slagord og bar plakater og bannere med budskap som «send mat og medisiner til tamilene», « Norge reager før det er for sent » og «hør våre skrik».

Politiet i Oslo holdt demonstrantene på god avstand fra Stortingsbygningen, men valgte å ikke å prøve fjerne dem fra den travle kollektivtraseen i Stortingsgaten.

— Foreløpig prøver vi å opprette kontakt med demonstrantene, sa operasjonsleder Thor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB ved 20.30-tiden.

Ved 21-tiden fikk politiet flyttet dem noen kvartaler bort fra Stortinget, men demonstrantene nektet fortsatt å stoppe demonstrasjonen og forlate stedet. En hard kjerne av mange unge mennesker holdt ut og lot seg ikke jage hjemover.

Sent mandag kveld vurderte politiet om de måtte bryte opp demonstrasjonen med makt.

Representanter for det tamilske miljøet kontakt med NTB og opplyste at de ville sette i gang en sultestreik utenfor Stortinget.

Publisert: