Breivik vil snakke til dommeren
Anders Behring Breivik har forberedt seg til å holde en tale under fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag.
- NTB

Ved 12.30-tiden ankom den massedrapssiktede Oslo tingrett til nytt fengslingsmøte.
Selv om fengslingsmøtet mot Breivik vil foregå bak lukkede dører, vil 32-åringen snakke til dommer Anne Margrethe Lund og de øvrige som er til stede i salen.
Advokat Geir Lippestad sier til NRK at klienten hans har skrevet noe på forhånd som han ønsker å lese opp på fengslingsmøtet.
— Han har rett til å forklare seg, og det er et lukket møte. Så jeg regner med at han får lov til å si det han planlagt, sier Lippestad.
Liten interesse
I timene før fengslingsmøtet var det svært få medier på plass i Oslo tinghus. Det står i kontrast til den enorme interessen før sist fengslingsmøte for åtte uker siden.
Fengslingsmøtet starter klokken 13 bak lukkede dører. Noen timer før møtet var det kun NRK, TV 2 og NTB som var til stede i tinghuset. Under forrige fengslingsmøte for åtte uker siden - tre dager etter terrorangrepet 22. juli - var tinghuset derimot fylt opp med journalister fra tidlig morgen, og rundt bygningen sto journalister, fotografer og publikum som sild i tønne for å få et glimt av massemorderen bak terrorangrepene på Utøya og i Oslo.
— Interessen har helt klart avtatt. Det så vi også for fire uker siden da spørsmålet om fortsatt isolasjon ble avgjort, forteller Irene Ramm, informasjonsansvarlig ved Oslo tingrett, til NTB.
Lukket møtet
Ramm sier interessen hadde vært betydelig større dersom fengslingsmøtet hadde vært åpent for pressen.
Journalister fra hele Europa og USA meldte sin interesse etter at tingretten sist mandag besluttet å åpne dørene for presse og fornærmede. Kjennelsen ble imidlertid anket av politiet og omgjort av Borgarting lagmannsrett rett før helgen.
Etter fengslingsmøtet vil imidlertid dommeren lese opp kjennelsen for presse og eventuelle fornærmede.
130 journalister fra hele Europa og USA hadde akkreditert seg til fengslingsmøtet. Nå vil trolig få av de utenlandske journalistene ta seg bryet med å komme til Oslo, tror Ramm.
— Det kommer nok noen fra Sverige, Danmark og de store byråene, men de andre kommer nok ikke, sier hun.
Fortsatt full isolasjon
Politiet vil be om åtte nye ukers varetekt for Breivik, fire av dem i fullstendig isolasjon. Dersom de får dette innvilget blir det et nytt rettsmøte om fire uker for kun å ta stilling til forlenget isolasjon.
Breivik uttalte under forrige isolasjonsmøte at han opplevde det som sadistisk tortur å sitte totalt isolert fra omverdenen.
Til stede under dagens fengslingsmøte er Breiviks forsvarer Geir Lippestad og hans assistenter, politiadvokat Christian Hatlo og de tre koordinerende bistandsadvokatene, Siv Hallgren, Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem. De tre har fått ansvar for å koordinere informasjon til de 156 andre bistandsadvokatene.
I tillegg vil det også være tjenestemenn fra Oslo-politiets beredskapstropp til stede for å ivareta sikkerheten. Ved forrige fengslingsmøte ble Breivik framstilt med lenker og tau, og han ble plassert rett ved siden av døren, ifølge VG.