Ungdommen vil engasjere seg

Flere av de politiske ungdomspartiene opplever en markant økning i medlemstallene siden fredag.

SAMMEN: Det kan se ut som om de tragiske hendelsene, som i hovedsak rammet unge politikere, får andre ungdommer til å engasjere seg politisk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

De ulike ungdomspartiene Aftenposten.no og bt.no har snakket med, sier alle at de opplever et voldsomt engasjement fra ungdommer som ønsker å bli medlem etter de tragiske hendelsene på Utøya og ved regjeringskvartalet.

— Vi får flere henvendelser på Facebook, e-post og telefon enn vi klarer å ha oversikt over akkurat nå, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

Stor pågang

På forskjellige nettsamfunn er det også en tendens at stadig flere utrykker at de ønsker å melde seg inn i partier.

— Vanligvis er dette en stille periode for oss. I løpet av forrige uke fikk vi to nye medlemmer, men siden fredag har vi fått 40 nye, sier Informasjonsrådgiver i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

— Vi må sjekke om vi har noen gode tall, som stemmer overens med virkeligheten, sier Himanshu Gulati, første nestformann i FpU. Etter å ha sjekket i arkivet kan FpU informere om at de har fått 30 nye medlemmer siden fredag.

— Vi merker godt at det er en stor bevegelse på gang nå. Mange ringer oss og er nysgjerrige, sier KrFUs informasjonsleder Anders Blixhavn.

— Vi har fått inn 35 henvendelser fra folk som ønsker medlemskap og eller mer informasjon om oss, sier SUs kontorsjef Bente Lien Nilsen.

Mange «like» Jens

AUF har foreløpig ikke ønsket å kommentere hvor mange nye medlemmer de har fått. Men basert på reaksjoner fra sosiale medier er det svært mange som nå stiller seg bak Arbeiderpartiet. På Facebook har svært mange valgt å «like»Jens Stoltenberg, som i skrivende stund har 201.905 tilhengere på nettsamfunnet.

Siktede Anders Behring Breivik har sagt i avhør at målet med Utøya-massakren var å gi et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet et så stort tap at det vil hindre rekruttering til partiet i fremtiden.

Trolig mislykkes han fullstendig med dette. I stedet ser det ut til at de tragiske hendelsene, som i hovedsak rammet unge politikere, får andre ungdommer til å engasjere seg politisk.

— Det virker som noe er blitt vekket i folk. Folkestyret vårt er blitt angrepet, men engasjementet vi nå ser sier mye om hvor samlet vi er som folk, på tvers av partier, sier SU-leder Olav Magnus Linge.

Rekordstor valgdeltagelse?

På Facebook er gruppen «Rekordstor valgdeltagelse er mitt svar» en av de raskest voksende. Over 21.000 har meldt seg inn.

— Dette blir motsvaret fra det norske folk, skriver en av medlemmene.

Kristian Tonning Riise i Unge Høyre sier en rekordstor valgdeltagelse fort kan bli realitet.

— Det er bare å se på bildene av det norske folk de siste dagene, hvor mange som står sammen og engasjerer seg, sier han.

Valgforsker og professor i statsvitenskap, Hanne Marthe Narud, tror de fleste partier kan oppleve at rekrutteringen styrkes som følge av terrorhandlingen.

— Norge har aldri før sett slike grusomme voldshandlinger. Folk vil gjøre alt for at Breiviks handlinger ikke skal kunne medføre sviktende rekruttering til noe parti, sier Narud.

Men Narud tror det blir en annerledes valgkamp.

— Dette er svært vanskelig for de involverte i Arbeiderpartiet. Derfor er det besluttet at valgkampen vil utsettes til midten av august. Jeg vil tro at valgkampen blir følelsesmessig vanskelig. Men på den annen side kan det føre til at partiene gir litt ekstra for å vise at han ikke har klart å knekke oss, understreker hun.

Publisert: