Fagbevegelsen varsler storstreik mot regjeringen

LO varsler politisk streik på nyåret mot regjeringens forslag om å øke adgangen til midlertidige ansettelser. Også YS og Unio er beredt til å streike.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi advarer Stortinget på det sterkeste mot å vedta dette forslaget. Det vil rokke ved den grunnleggende tryggheten i det norske arbeidslivet. Norske arbeidstakere ønsker seg trygge, faste jobber, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

LO-sekretariatet vedtok mandag å gå til en to timers politisk streik i månedsskiftet januar/februar. Alle organisasjonens 24 fagforbund slutter opp om aksjonen.

I uttalelsen fra LO heter det blant annet at «Regjeringen med sitt forslag om mer midlertidighet og en svekket arbeidsmiljølov er på kollisjonskurs med en samlet norsk fagbevegelse.»

Frislipp

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) presenterte fredag lovforslaget som åpner for en generell adgang til midlertidige ansettelser.

Lovforslaget inneholder begrensninger i form av karantenetid for bedrifter som ikke forlenger en midlertidig kontrakt og en makskvote på 15 prosent «nye midlertidige». Det er ikke tilstrekkelig for LO.

— Det er i praksis et fullt frislipp og strider mot erfaringene fra andre land, alle råd regjeringen har fått fra arbeidstakerorganisasjonene, statens egne fagetater og forskningsinstitusjonene. Det er den største omveltningen av norsk arbeidsliv på mange tiår, sier LO-lederen.

LO viser til at kvoten på 15 prosent kommer i tillegg til de midlertidige stillingene som bedriftene har anledning til å opprette etter dagens regelverk.

— Vi vil jobbe hardt for å få stortingsflertallet til å avvise dette forslaget, sier Kristiansen.

NHO: - LO skyter spurv med kanon

— Å gå til generalstreik for å markere motstand mot moderate og forsiktige endringer i arbeidsmiljøloven er som å skyte spurv med kanon. Jeg synes reaksjonene er ute av alle proporsjoner. Dette vil bare ramme tredjepart. Det blir andre gang LO markerer motstand mot å modernisere arbeidsmiljøloven med en politisk streik, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard.

Virke: - Uansvarlig

Hovedorganisasjonen Virke går kraftig ut mot LOs vedtak og kaller det for en uansvarlig krigserklæring.

— Jeg er skuffet over LO. Fra første stund kalte Gerd Kristiansen forslagene en krigserklæring mot fagbevegelsen. Jeg hadde håpet at LO kunne vært mer konstruktive. Denne politiske streiken opplever jeg som en overreaksjon, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Hun respekterer fagbevegelsens adgang til å gå til politisk streik, men mener at LO ikke har satt seg inn i de faktiske formuleringene i regjeringens forslag.

Aksjoner

YS-forbundet Parat går allerede tirsdag til en times politisk streik mot regjeringen. Streiken vil blant annet ramme flytrafikken i deler av landet.

Tre av de fire hovedsammenslutningene velger likevel å vente med aksjoner til Stortinget har begynt å behandle lovforslaget fra Eriksson. Akademikerne er mer positiv til regjeringens forslag, men YS og Unio følger LO og varsler at de støtter tanken om en politisk streik.

Representantskapet i Unio besluttet mandag å legge aksjonene til månedsskiftet januar/februar. YS-leder Jorun Berland mener regjeringen ignorerer alle advarsler.

— Forbundene i YS har gitt tydelig beskjed om politisk streik på nyåret. Regjeringen er i ferd med å føre arbeidslivet i fullstendig feil retning. Vi frykter at midlertidige ansettelser nå blir hovedregelen i arbeidslivet, sier hun.

Publisert