250 beboere evakuert fra flommen i Kvam

Flomvannet i Kvam har også ført med seg mange trær og røtter.
  • Det er det komplette kaos, sier Anne-Jorunn Berget. 250 personer er natt til torsdag evakuert fra den lille bygden.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

250 mennesker er evakuert på Kvam, ifølge politiet i Gudbrandsdalen like før klokken 7 torsdag morgen.

Tettstedet Kvam ble onsdag ettermiddag evakuert på grunn av flommen. Nå har det de lokale myndighetene fryktet skulle skje, skjedd.

Les også

Politiet advarer mot å dra inn og ut av Gudbrandsdalen

Les også

Veier borte og tog-spor i løse luften

Les også

Flom og ras stengerveier og jernbane

Elvene Storeåa og Vesleåa, som renner gjennom tettstedet, har begge gått over sine bredder og inntatt Kvam sentrum. Ifølge Aftenpostens fotograf på stedet, Dag W. Grundseth, har den ene elven funnet et nytt løp oppå en av hovedveiene i Kvam.

Vannet renner nedover veien og gjennom hager og hus ned på E6. Hele sentrum er sperret av.

— Det komplette kaos

— Det er det komplette kaos, vannmassene har økt gjennom hele dagen. I formiddag steg vannet en halvmeter på 10 minutter, sier Anne-Jorunn Berget til Aftenposten.

Berget fanget vannmassenes ferd mot Kvam sentrum på video. Nå kommer hun seg ikke inn eller ut fra stedet med bil.

Folk fra Sivilforsvaret skal være på plass i Kvam.

Ifølge lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen skal det være store trær som flyter rundt i vannet, og flere store trailere som sitter fast.

150 evakuert

Onsdag kveld arbeidet gravemaskiner med å få kontroll på vannet som har gått over breddene. Senere ble dette arbeidet innstilt fordi vannføringen var så kraftig at det ble for risikofylt for mannskapene.

— Det var rett og slett for stor vannføring, sier operasjonsleder Alf Harald Rosenberg.

Ifølge rådmann Arne Sandbu i Nord-Fron kommune er rundt 150 innbyggere i Kvam evakuert, og tallet ventes å stige. Siden det er to elver som har gått over sine bredder, er det flere hus som nå er avskåret fra omverden på begge kanter. Kommunen har foreløpig ikke oversikt over om det befinner seg folk i disse.

— Situasjonen er uavklart. Elvene har delt seg og går i ulike retninger. Politiet er på plass og gjør så godt de kan, men bildet endrer seg hele tiden. Vi har alt tilgjengelig personale fra kommunen ute på plass.

60-70 husstander i Kvam er koblet fra strømnettet på grunn av flomsituasjonen, melder Gudbrandsdal Energi.

Et mindre antall personer er også evakuert fra tettstedet Vinstra i samme kommune.

Store skader

Kvam har rundt 1500 innbyggere. De største arbeidsplassene er Sponplatefabrikken Forestia Kvam og klebermøllen Kvam Talc.

Også i 2011 ble tettstedet rammet av flom med omfattende skader på både private og offentlige bygninger. Rådmann Sandbu forteller at de ennå ikke er ferdige med skadeoppgjøret fra den flommen.

— Vi vet allerede at denne flommen også har gjort store skader. Omfanget er minst like stort som i 2011, og kan bli vesentlig større, sier han.

På spørsmål om kommune har satt inn flomsikringstiltak etter den forrige flommen, viser han til at det er Norges vassdrags- og energidirektorat som har ansvar for slike tiltak. Folk fra NVE har vært på plass i Kvam siden i går.

Kommunen har bestemt seg for å holde Kvam skole og barnehage stengt torsdag.

Publisert: