Stortingsflertallet enige om nye koronatiltak

Flertallet på Stortinget er enige om flere tiltak mot koronakrisen. Kutt i arbeidsgiveravgiften og mer penger til kommunene, Nav og sykehusene er blant grepene.

Publisert Publisert

Et flertall av partiene på Stortinget er blitt enige om ytterligere koronatiltak. Punktene ble lagt frem på en pressekonferanse i Vandrehallen torsdag morgen. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i front. I bakgrunnen Hans Fredrik Grøvan (KrF), Ola Elvestuen (V), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Hadja Tajik (Ap). Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

  • NTB

Etter å ha forhandlet gjennom store deler av natten, ble et flertall bestående av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV enige om en rekke nye tiltak torsdag morgen.

Blant hovedpunktene er en enighet om å senke arbeidsgiveravgiften med 4 prosentpoeng i 2 måneder, et grep som vil koste staten 10 milliarder kroner.

Mer penger til kommunene, Nav og helsevesenet for å dekke de økonomiske ekstrakostnadene er også med i pakken. Kommunene skal også kompenseres for lavere skatteinntekter.

24 millioner til Vestland

Stortinget har enstemmig besluttet å øke bevilgningen til kommunene med 250 millioner kroner i år.

I første omgang er 200 millioner kroner fordelt til fylkene etter innbyggertall, mens 50 millioner kroner vil bli fordelt senere. Fylkesmennene får ansvaret for å fordele skjønnsmidlene til de kommunene som trenger det mest, skriver kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en pressemelding.

− Hele landet står i en krevende situasjon, og vi må regne med at kommunenes utgifter vil øke i denne perioden. Mange vil oppleve ekstra press på sykehjem og hjemmetjenester, og det vil være større behov for renhold for å forebygge smitte, sier han.

Viken får mest med drøyt 72 millioner kroner, mens Vestland får nærmere 24 millioner og Trøndelag og Rogaland drøyt 17 millioner hver.

– Vi følger nøye med på situasjonen og utelukker ikke at det vil bli behov for ytterligere bevilgninger til kommunene, sier Astrup.

Les også

Kommentar: Eit tiltak som kan halde fleire i arbeid

Widerøe kompenseres

Opposisjonen på Stortinget har også presset frem en kompensasjonsordning for Widerøe for å sikre flyruter i distriktene, særlig i Nord-Norge og på Vestlandet.

Partiene klarte imidlertid ikke å bli enige om hvorvidt de skal si nei til utbytte til bedriftene som nå får krisehjelp. Mens Ap, SV og Senterpartiet sier nei til dette, vil Frp og regjeringspartiene foreløpig ikke være med på et utbyttenekt.

– Vi kan selvfølgelig ikke ha noen utbyttefest. Men vi må ta dette når det kommer fra regjeringen, sier Høyres Svein Harberg til NTB.

Høyres parlamentariske nestleder Svein Harberg og Aps nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik i bakgrunnen. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Skal redusere ferjetakster

Rødt hadde foreslått at også permitterte studenter må få dagpenger under koronakrisen. Dette har ikke stortingsflertallet valgt å følge opp. De foreslår i stedet å komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien.

Partiene ber også regjeringen komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.

Nettundervisning fra voksenopplæring, universiteter, høgskoler og fagskoler skal gjøres tilgjengelig.

Enigheten innebærer også en kompensasjonsordning på 300 millioner kroner til kultursektoren og 600 millioner kroner til idretten og frivillighetssektoren, som ble kjent tidligere i uken.

For å sikre seg mot nedleggelse av viktige bedrifter, skal staten også kunne kjøpe seg opp i enkeltselskaper.

Avtalen på Stortinget torsdag er den andre etter at regjeringen la frem sitt forslag til krisepakker fredag forrige uke. Mandag ble stortingsflertallet blant annet enige om endringer i permitteringsregler, sykepenger og omsorgspenger.

Regjeringen har varslet at det kommer nye krisetiltak, og partiene på Stortinget vil forhandle om disse i helgen, opplyses det til NTB.

Noen av mikrofonene var dekket med plastposer da Stortingets finanskomité holdt pressekonferanse på Stortinget om regjeringens krisetiltak i forbindelse med koronautbruddet. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– Utrolig barnslig

– Vi er villige til å gjøre alt som trengs for å sikre jobber, bedrifter og folks velferd. Det står ikke på pengene. Finansminister Jan Tore Sanner vil allerede fredag komme med ytterligere tiltak, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, som har forhandlet krisepakken for Høyre.

– Den enigheten vi har kommet frem til, handler om folk. Om hverdagen deres. Om å sikre arbeidsplasser og trygge fremtiden, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik

– Det er viktig for meg å slå fast at Frp er villig til å gjøre alt som trengs for å hjelpe norsk helsevesen, næringsliv og privatpersoner i den krisen landet vårt nå står, sier Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt fikk ikke være med på forhandlingene og raser over det.

– Utrolig barnslig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Han viser til at Rødt og MDG deltok for fullt i forhandlingene om første del av krisepakken, som ble vedtatt mandag. Partiene på Stortinget har lagt stor vekt på å stå sammen i saken.

Publisert