Lanserer 3D-printer for barn

Nå skal ungene printe sine egne leker.

HJEMMELAGD: Mattels Thingmaker er en 3D-printer laget for barn og unge skal kunne lage og printe ut sine egne leker.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

3D-printing er i skuddet, og nå kaster en av verdens største leketøysprodusenter Mattel seg på bølgen med en egen 3D-printer for barn.

Thingmaker heter 3D-printeren som ble vist frem på en lektøysmesse i New York nylig, og som skal la barn printe sine egne leker, skriver teknologinettstedet techcrunch.

Navnet er ikke tilfeldig, det er nemlig det samme som Mattels «leketøys-maskin» fra 1960-tallet. Den nye versjonen er en 3D-printer som skal være i stand til å lage alt fra dukker, roboter og dinosaurer til smykker og armbånd.

Et av ankepunktene mot 3D-printerene har vært brukervennligheten, eller snarere mangel på sådan. Spesielt programvaren som brukes for å designe i 3D, har krevd sitt.

Mattel som har samarbeidet med Autodesk om å utvikle en egen 3D-design-app til Ios og Android, hevder ikke overraskende at appen skal være både enkel og intuitiv å bruke. Thingmaker-appen skal også fungere med andre 3D-printere.

Lyst på 3D-printer?

Les også

Her er seks ting du bør vite om 3D-printere

EGEN APP: For å gjøre designterskelen lavest mulig, har Mattel utviklet en egen app i samarbeid med Autodesk.

Beskyttelsesdeksel

Thingmakeren som skriver i plast, er utstyrt med et beskyttelsesdeksel som lukker seg automatisk når den begynner å skrive, slik at ivrige barnehender skal unngå å brenne seg.

Mattel tar også forbehold om at printeren passer best for de på tretten år eller eldre. Vi tipper 3D-printeren også appellerer til langt yngre barn.

PLAST: 3D-printeren skriver i plast som fåes i en rekke farger. FOTO: MATTEL

Det har ikke lyktes oss å få klarhet i eksakt hvor stort byggevolumet er, det vil si størrelsen på utskriftene. Av bildene å dømme er det neppe mer enn ti, tolv centimeter. Så er det da også meningen at man skal sette samme ulike deler til større leker.Skrivehastigheten er etter alt å dømme ikke veldig høy, slik den sjeldent er på de minste 3D-printerne. Ifølge techcrunch er skrivetiden på fra 30 minutter til 5-6 timer. Dette kan med andre ord også være en fin måte å øve opp tålmodigheten. Tålmodighet er som kjent en dyd.

IKT Norge: — Viktig at barn lærer seg 3D-printing

Det har vært mye snakk om 3D-printing de siste par årene, men hvor moden er teknologien, og er det noe poeng å lære barn å 3D-printe?

IKT Norge som er opptatt av at kidsa skal lære å kode, er positive til Mattels 3D-printer.

- 3D-printing er utvilsomt kommet for å bli, og det å kunne lære seg hvordan en 3D-printer fungerer er viktig, ikke minst aspektet med å kunne skape egne ting og ikke bare printe etter maler. Det blir på mange måter det samme som å lære seg koding, sier Torgeir Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Han understreker at han ikke har prøvd 3D-printeren selv, men utfra det han har lest synes Waterhouse den ser lovende ut.

— Det at man ikke bare er låst til å printe etter ferdige maler, men også kan designe egne leker gir stor verdi, sier Waterhouse som mener Mattels satsning på 3D-printing også sier noe om hvor viktig 3D-printing er i ferd med å bli.

TEST:

Les også

Hvilken skylagringstjeneste er best?

Trolig ikke til Norge med det første

INNTAR HJEMMET. Det finnes flere 3D-printere for hjemmemarkedet. Her CUBEs minste modell som blant annet selges av Expert. pris ca. 10.000 kroner.

Hvor bra den nye 3D-printeren til Mattel er, vil først en test bringe på det rene. Men ut fra Mattels egen FAQ (ofte stilte spørsmål, red.anm) å dømme har man i det minste tatt høyde for at brukerne kan støte på en og annen utfordring.Ifølge Mattel skal 3D-printeren være salgsklar i høst, i første omgang i det amerikanske markedet, men Amazon åpner for forhåndsordre allerede i løpet av februar.

Den norske Mattel-distributøren opplyser til oss at det trolig vil ta en del lengre tid før produktet dukker opp i norske butikkhyller, hvis den i det hele tatt dukker opp. Det avhenger av salg og etterspørsel.

Prisen i Norge forventes å havne et stede mellom tre og fire tusen kroner. Pluss på driftskostnadene for plastfillamentet, og de hjemmelagde lekene blir ikke nødvendigvis rimelige. Men så var det kreativiteten da, og det å kunne designe vesker til Barbie-dukken eller lage sin helt egen actionhelt.

Sulten på mer?

Les også

Denne printeren skirver ut på pannekaker

Klar for lyd i alle rom? Sjekk vårt Teknologimagasin:

Andre saker vi anbefaler:

Publisert: