Apple vil ikke hjelpe FBI

En amerikansk domstol har pålagt Apple bistå FBI med å bryte seg inn på telefonen til terrorist Syed Rizwan Farook.

MOTSETTER SEG: Apple vil ikke gi sikkerhetsmyndighetene tilgang og en egen bakdør til kundenes persondata.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dommer Sheri Pym i distriktsretten i Los Angeles uttalte at Apple må bistå med «rimelig teknisk assistanse» til FBI-etterforskerne som ønsker å få tilgang til informasjonen fra Farooks Iphone 5C.

Farook og hans kone Tashfeen Malik som ble drept av politiet etter å ha skutt og drept 14 personer under en juleavslutning for ansatte i San Bernardinos helseavdeling

Den tekniske assistansen inkluderer blant annet å omgå telefonens automatiske slettefunksjon og passordbeskyttelse, slik at etterforskerne kan gjette passordet et ubegrenset antall ganger.

— Apple har eksklusive tekniske muligheter til å assistere myndighetene i å fullføre sitt søk, men har nektet å bistå med denne assistansen frivillig, uttalte aktoratet.

Nå har Apple fem dager på seg til å komme med et tilsvar, dersom selskapet mener det vil være urimelig besværlig å oppfylle rettens ordre, heter det i kjennelsen.

Har du sjekket dine apper?

Les også

Mener kjente norske apper snoker for mye

Apple: — Truer kundenes sikkerhet

Kort tid etter at kjennelsen ble kjent, valgte Apple å publisere en melding til kundene på sine egne nettsider. Her heter det at amerikanske myndigheter har pålagt Apple å ta et uvanlig skritt som truer kundenes sikkerhet.

- Vi motsetter oss denne ordren, som har implikasjoner langt utover den aktuelle saken. Dette krever en offentlig diskusjon, og vi vil at kundene våre og folk rundt i landet skjønner hva som står på spill, skriver Apple.

Apple argumenterer med nødvendigheten av å kryptere informasjonen som lagres på mobiler for å hindre at de faller i hendene til hackere og kriminelle.

De viser til at det er snakk om store mengder og til dels sensitive persondata som lagres på mobilene, og at kundene forventer at teknologiselskaper som Apple sikrer kundene at persondata ikke kommer på avveie.

Les også

Hvilken skylagringstjeneste er best?

Vil ikke lage en bakdør

Apple understreker at de tar avstand fra terrorister og at de har respekt for FBI og jobben de gjør. De viser også til at de så langt har gjort alt som er mulig og innenfor loven, for å hjelpe FBI, men at man nå har kommet til et punkt hvor man ikke lenger ønsker å være med.

«Myndighetene har spurt oss om noe vi rett og slett ikke har, og som vi vurderer som for farlig å skulle lage. De har bedt oss om å lage en bakdør til Iphone, og en egen versjon av Ios. I feil hender vil slik programvare — som ikke eksisterer i dag - potensielt kunne åpne opp hvilken som helst Iphone noen har fått tak i.»

Datatilsynet: - En helt feil retning å gå

KRITISK: Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon er kritisk til myndighetens ønske om et sikkerhetshull.

— Hull i krypteringen som skal gi sikkerhetsmyndigheter tilgang til persondata er en diskusjon som dukker opp med jevne mellomrom, og som gjelder flere enn Apple og FBI. Vi har sett andre lands myndigheter og sikkerhetstjenester har tatt til orde for det samme, blant andre Storbritannias statsminister David Cameron, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til oss. Han mener det er et dårlig forslag å lage slike hull i krypteringen.

— Det er en farlig retning, og vi er enige med Apple i at det kan skape usikkerhet og gi andre og uvedkommende mulighet for å bruke det samme hullet, sier Thon.

Er det greit?

Publisert: