Vi har testet nye Iphone 7, og er ikke nødvendigvis mektig imponert over endringene.

— Ikke kjøp ny Iphone for kameraets skyld.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Iphone 7 er på plass i norske butikkhyller. Ved første øyekast er det lite som minner om en ny modell med untak av 3,5 mm hodetelefonutgangen som glimrer med sitt fravær. Men den er blitt vanntett (vi har prøvd — se videoen øverst i saken), og under panseret har det skjedd mye.

Ikke minst har kameraet fått en oppgradering med raskere bildeprosessor, 12 Mp bildebrikke, optisk bildestabilisator og f/1.8 optikk (f/2.2 på Iphone 6S).

Apple gjorde et stort poeng ut av bildekvaliteten under lanseringen. Hvor god er den? Vi har sammenlignet med Samsung Galaxy S7 som av de fleste regnes som referansen blant mobilkameraene og den argeste konkurrenten til Iphone 7. Også Samsungs 7-er er utstyrt med en 12 MP bildebrikke, men den er hakket større, hvilket normalt sett er en fordel når lyset skal fanges. Galaxy S7 har også større brennvidde, nærmere bestemt 24 millimeter sammenlignet med Iphones 28 millimeter. Og ikke minst er Samsungs opptikk kneppet mer lysfølsomt med sin f/1.7 blenderåpning.

Vår testdom: Se videoen øverst i saken (08:27)

Les også

Apples trådløse Airpods kan likevel brukes med andre enheter

Ulike styrker og svakheter

Hovedinntrykket er at Samsung leverer bilder med bedre dybdeskarphet. Her gror Iphone-bildene mer igjen, om enn i varierende grad, noe som kan tyde på at støyreduksjon spiller en rolle.

På bilder i godt lys er det strengt tatt lite som skiller. For mange vil forskjeller i fargekoding og hvitbalanse være det mest iøynefallende — se bildeeksempeler i videoen øverst i saken . Samsung Galaxy S7-bildene har en større opplevd kontrast med gjennomgående mer trøkk i sorten.

En utforing for kameraet er bilder i dårlig lys, typisk innendørs bilder. Her er Iphone 7 bedre enn sin forgjenger og det skiller ikke mye mellom Galaxy S7 og Iphone 7. ## Iphone bedre på frontkamera og video

I disse selfie- og videosamtaletider, er kvaliteten på frontkameraet stadig viktigere. Sammenlignet med Galaxy S7 leverer det nye 7 Mp-kameraet på Iphone 7 et klart skarpere og mer detaljerte bilder - se eksempler i videoen øverst i saken .

Ønsker du muligheten for selv å justere blender, lukker og ISO-verdi, er proff-modusen til Samsung overlegent. For ordens skyld: Vi har tatt bilder i jpeg og kameraenes automodus slik langt de fleste benytter.

På video er Iphone 7 vår soleklare favoritt med sin gode bildestabiliseringer og jevne og fine panoreringer. Det er dessuten merkbart mindre artefakter eksempelvis moaré i bildene. Se eksempler i videoen øverst i saken.

Har du sett:

Les også

Her bruker politiet ørner i kampen mot droner

Iphone 7 Plus

tb5e5613.jpg

Iphone 7 Pluss er utstyrt med det samme 12 Mp kameraet som lillebror. Det vi si her har den fått besøk av en 56 mm f/2.8 telelinse, i den grad man kan kalle 56 millimeter for tele. En tokameraløsningen som åpner for zoom og ikke minst muligheten for såkalt «bokeh». Effekten hvor bakgrunnen duses ut og som mange fotografer elsker når det skal portrettfotograferes.Her har Apple nettopp sluppet en programvareoppdatering, så mer om bildekvaliteten på Iphone 7 Plus får du i Teknologimagasinet som kommer 30.09 .

Du kan også høre våre vurdering av Iphone 7 som podkast:

Les også

Her er Snapchats smartbrille Spectacles

Irritert deg over «hjem-knappen»?

Publisert: