Uenighet om du bør betale løsepenger når «ransomware»-svindlere kidnapper dataene dine

FBI mener du bør betale. Det gjør ikke norske myndigheter.

LØSEPENGER: Blir du utsatt for «ransomware»-programmer som krypterer filene på datamaskinen din kreves du for løsepenger.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det finnes mange typer ondsinnet programvare. En av de mest utspekulerte er såkalte«ransomware»-programmer som krypterer filene på datamaskinen din og krever «løsepenger» for at du skal få tilgang til dekpryteringsnøkkelen som låser opp filene.

Det amerikanske etterforskningsbyrået FBI la i sommer frem en rapport som viste at byrået i løpet av det siste året hadde fått 992 klager på «ransomware»-programmet Cryptowall. Det er et av de mest beryktede og fryktede «ransomware»-programmene som skal ha rammet hundretusenvis av datamaskiner.

Tilsammen hadde angrepene kostet ofrene cirka 150 millioner kroner, eller i snitt 150.000 kroner pr. angrep, ifølge FBI. Beløpene varierer da både privatpersoner og bedrifter er rammet.

Men bør man egentlig betale svindlerne løsepengene de forlanger?

Storebror ser deg:

Les også

Facebook vil varsle om statlige dataangrep mot deg

FBI: Betal!

ULIKE VARIANTER: Ransomware finnes i ulike varianter, her det beryktede «Cryptolocker». FOTO: Skjermdump Dell Secureworks

På den nylig avholdte Cyber Security Summit-konferansen, gikk FBI ut å rådet de som blir rammet av denne typen «gissel-programvare» om å gi opp og heller betale, skriver nettstedet Tek.no.— For å være ærlig ber vi som oftest folk om å bare betale løsepengene. Programvaren er simpelthen for god, sa sjefen for FBIs Internett-avdeling,Joseph Bonavolonta.

Selv om FBI mener man ikke kan forvente å få tilbake tilgang på dataene sine uten å betale løsepenger, ønsker man at folk melder i fra om «ransomware»-utviklingen slik at man kan følge utviklingen.

Norsis: Ikke betal!

I motsetning til sine amerikanske kollegaer, mener Vidar Sandland som er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), at man absolutt ikke bør betale løsepenger til svindlerne.

IKKE BETAL: Vidar Sandland i Norsis mener man ikke skal betale løsepenger men heller satse på gode backup-rutiner. FOTO: Jan Tore Øverstad

— Ja, vi er uenige med FBI. Selv om du betaler har du ingen garanti for at du får dekryptert filene dine. Betalingen er dessuten med på å finansiere organisert kriminalitet, samt at dette kan føre til at problemet vil øke i omfang, sier Sandland. - Men hva skal man så gjøre om man blir utsatt for et slikt angrep?

— Dessverre for mange, er den eneste muligheten å reinstallere. Derfor er det utrolig viktig å ta jevnlig backup av dataene dine.

Han mener du i dag nesten må forutsette at dataene dine kan bli utilgjengelige enten på grunn av feil eller du blir utsatt for eksempel for «ransomware» eller lignende.

— Det viktigste du gjør er å ha rutiner for backup og restore, samt holder programmer og operativsystem oppdatert. Det er også viktig å benytte et oppdatert antivirus, sier Sandland som tror «ransomware» er kommet for å bli, og at vi vil se en økning av dette fenomenet fremover.

FBI har følgende råd for å beskytte seg mot «ransomware»-angrep:

  • Bruk alltid antivirus-programvare og brannmur
  • Bruk popup-blokerer. Popups brukes av kriminelle til å spre ondsinnet programvare. For å unngå at du klikker ved et uhell er det bedre å forhindre at de dukker opp på skjermen.
  • Ta alltid backup av innholdet på datamaskinen. Bir du utsatt for et «ransomware»-angrep kan du enkelt bare reinstallere.
  • Vær kritisk. Ikke åpne e-post eller vedlegg du ikke gjenkjenner og unngå suspekte nettsider.

Forsov du deg i dag?

Publisert: